KOLUMNE

Dome, surovi dome

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ ([email protected])

6.1.2015

Tragedija u kakanjskom naselju Bare zorno je pokazala u kakvim surovim uvjetima živi dio stanovnika BiH. Tri montažne rudarske barake bile su i prije preksinoćnje nesreće toliko krhke da im je opasnost od urušavanja prijetila i prilikom svakog većeg nevremena, a kamoli pred stravičnim klizištem u kojem je život izgubila Samira Kovačević te još tri osobe bile zatrpane.

Naravno da su članovi sedam porodica koje su živjele u tim nesigurnim kućercima dobro znali da žive s mačem iznad glave. Znali su da opasnost svakodnevno vreba, ali pravo je pitanje jesu li imali izbora. Kao da te familije ne bi izabrale bolje mjesto za život, ali besparica takva pitanja ne postavlja već ih primorava upravo na jezive sporazume tipa "bolje išta nego ništa".

Čuli ste već, ili čitali, da su se mnogi vratili na kućna ognjišta prethodno uništena u klizištima nakon majskih poplava. Znaju da tu i dalje prijete klizišta, da će ponovo živjeti u strahu, ali - imaju li izbora?

Država se baš i nije pretrgla da im pomogne, ponudi neku alternativu poput sigurnijeg krova nad glavom. Žitelji Topčić-Polja čak su primijetili da mnogi ugroženi stanovnici nisu dobili pripadajuću pomoć, dok su pojedinci bliski općinskim vlastima i vikendice opremili zahvaljujući donacijama.

Ko zna koliko porodica u BiH živi u uvjetima poput onih u kakanjskom naselju Bare. Vlasti su za njih zabrinute podjednako kao i za sve ostale kojima su klizišta već srušila domove. A vlastodršci imaju izbora. Za početak, da prestanu razmišljati samo o svojim vikendicama i počnu raditi ono za šta su masno plaćeni. Ako već nisu u stanju ublažiti opće siromaštvo, neka barem zaštite naše živote.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.