KOLUMNE

Šta je nama Kolinda

Komentar dana

Erol Avdović

14.1.2015

Podržavat ću Hrvate u Bosni i Hercegovini i insistirati na nadogradnji Dejtona, izjava je nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je već uzburkala političke duhove u BiH. I probudila stari bh. politički populizam u kojem sijanje straha, nažalost, ostaje jedna od poluga vlasti!

Nasuprot inertnom strahovanju, cijeli politički životopis Grabar-Kitarović upućuje na to da ona vjeruje i već odavno učestvuje u realizaciji integrativnih euroatlantskih procesa, ističući važnost NATO-a za BiH. Postoji i cijeli katalog političkih akcija u tom smjeru čiji je Grabar-Kitarović bila direktni učesnik od Vašingtona do Brisela.

U vremenu kada iz Beograda, uz evropsku deklarativnost, još ponekad stižu i ambivalentne poruke o Bosni, koju, kako to reče Tomislav Nikolić, “nijedan lepak ne može sastaviti” (?!), svih onih 1.000 kilometara koje BiH dijeli sa EU, preko Hrvatske, obaveza je koju novoizabrana predsjednica odlično razumije.

Ne treba čuditi i ako Kolinda uskoro bude prva državnica iz regiona koju američki predsjednik Obama ugosti u Bijeloj kući.

Kao što je važno to što je prvi bosanski komšija na Zapadu već u NATO-u i EU, nije nevažno i što je Grabar-Kitarović donedavno bila pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju.

I što će 18. februara preuzeti predsjedavanje Hrvatskom sa te funkcije u Briselu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.