KOLUMNE

Kreditno ropstvo

Komentar dana

Mirela KUKAN

21.1.2015

Može li neko, čak i u ovoj i ovakvoj državi kakva je BiH, a postala je takva zaslugom njenih dvodecenijskih političkih vođa, ostati ravnodušan na podatak da mu se prijatelj, komšija, rođak, brat... suočava s užasom da više neće imati od čega otplaćivati ratu kredita, jer će ona zbog naglog rasta kursa švicarskog franka premašiti iznos njegove plaće?

Užasavajući je, naime, primjer među 10.000 sličnih koji glasi: Od početnih 500 KM, rata švicarskog kredita jednog Sarajlije proteklih godina dostigla je nešto malo više od 600, a sada će se popeti na nevjerovatnih 1.037 KM! Nažalost, ravnodušne na ovaj podatak ostale su već spomenute - dvodecenijske političke vođe ove i ovakve BiH.

Povodom drame koju prolaze hiljade Bosanaca i Hercegovaca zbog “švicarca”, riječju, a kamoli djelom, još se nije oglasio prvak u obećanjima bh. prosperiteta i blagostanja Bakir Izetbegović niti ijedan od njegovih mandatara za državnog ili federalnog premijera, niti ijedan stranački ili nestranački kolega s bilo kojeg nivoa vlasti dosadašnjeg ili budućeg saziva.

Za to vrijeme, premijer Hrvatske Zoran Milanović donio je odluku po kratkom postupku - fiksirao kurs franka i desecima hiljada porodica poručio da mirno spavaju. Isto je učinila i Mađarska, zamrznuvši kurs franka na nivo prije skoka, uz obavezu banke da snosi teret novog porasta, a slično rješenje najavljuju i vlasti Srbije.

U BiH jučer dvije slike. S jedne strane, Agencija za bankarstvo FBiH banci tek sugerira da “pokuša ponuditi dodatne mogućnosti, da bi korisnicima kredita ublažila negativne efekte rasta švicarskog franka”. S druge strane, previše žalosno zvuči izjava Kemala Durakovića, predsjednika Udruženja “Švicarac”, da se “još niko iz institucija BiH nije obratio ni sažaljenjem prema ljudima s kreditima, a kamoli pokušao nešto uraditi”.

Još stravičnije i dramatičnije je saopćenje bh. Udruženja “Švicarac” koje razotkriva sav očaj onih koje država i vlast ne štite, a koji zbog kreditnog ropstva u sve većem broju, kako je saopćeno, najavljuju samoubistva!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.