KOLUMNE

Naše i evropske brige

Komentar dana

Autor:Tarik LAZOVIĆ

22.1.2015


Izvještaji međunarodnih finansijskih organizacija i banaka o ekonomskim trendovima uvijek se u državama Evropske unije prate s velikom pažnjom. Blagi pesimizam u riječima ekonomskih eksperata, posljednjih dana, a u vezi s prognozama za ovu godinu, u startu je alarm za evropske vlade. U pripremi su mjere, razmatraju se programi i reakcije kako bi bio vraćen uzdrmani ekonomski rast i potaknuta potrošnja. (Govorimo o ekonomijama koje su ionako svjetlosnim godinama ispred naše).

Postoji zabrinutost u evropskom bloku zbog nepovoljnih geopolitičkih kretanja - pada ekonomije u Rusiji i rastuće opasnosti od terorizma. Sasvim dovoljno da se tamošnje vlasti dignu na noge. Za to vrijeme, u vlastima s ove strane evropske granice na Savi - nema sekiracije.

Upozorenja da, kada Njemačka ekonomija kihne, slabašna bh. ekonomija smrtno se razboli, vladajuće strukture niti žele čuti niti ih zanimaju. Stranke koje četvrti mjesec nakon izbora još formiraju vlast imaju za njih važnijeg posla - dijeliti fotelje.

Borba protiv ekonomske krize, razvoj, zapošljavanje, poduzetništvo i ostale brige evropskih vlada nikada od rata do danas nisu bile u opisu posla bh. vlasti. Zapravo, oni svoj posao nisu tako doživljavali. Ako su i imali briga, jedina je bila kako nakačiti svoju užu i širu porodicu na državne jasle.

Danas, nakon što su u vlasti duže od 20 godina, to su već odavno uradili, red bi bio da nešto urade i za ostatak naroda, znate onih ljudi koji nisu rodbinski i zemljački vezani s nekoliko vladajućih, bogataških porodica. To bi se doista moglo očekivati od nekoga ko ima i mrvu poštenja i odgovornosti. Nažalost, nismo te sreće.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.