KOLUMNE

Sedmi februar

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

23.1.2015

U osam bh. gradova ovih je dana formirana „Mreža 5F7“, u koju su se uključili sindikati, kao i mnoge organizacije i udruženja nastala nakon prošlogodišnjih februarskih protesta. Svi oni mirnim demonstracijama žele podsjetiti na iste boljke i nepravde koje su 7. februara prošle godine izvele hiljade građana na višednevne proteste.

Osnovana je i Facebook grupa "7. februar", a u osnivanju su i nove grupe i organizacije, koje, također, žele pokazati da razlozi koji su građane prošle godine izveli na ulice nisu nestali.

Pobuna građana BiH protiv siromaštva, bijede, besperspektivnosti u koju ih je dovela nepotistička, korumpirana i nesposobna vlast koja je procesima u ovoj zemlji upravljala duže od 20 godina, nesumnjivo je jedan od najvažnijih događaja nakon Dejtona. To govori i činjenica da svi međunarodni faktori i zvaničnici neizostavno spominju te događaje kao opomenu i poticaj na promjene.

A notorna je činjenica, evo skoro punu godinu od tada, da se ništa, ama baš ništa nije promijenilo nabolje. Naprotiv.   

Vlast je nastavila vladati onako kako su vladali i oni koje je vatra otjerala iz kabineta. Borce u državi nema ko primiti i barem saslušati njihovu muku. Kriminalci su na slobodi i postaju sve moćniji. Nastavilo se ne samo zapošljavati nego i dijeliti državne funkcije po rodbinskoj i partijskoj liniji, a sve u zemlji kojom hoda više od pola miliona nezaposlenih i na hiljade gladnih.

Takva vlast nigdje u svijetu ne bi imala spokoja. U Tuzli, protesti su zakazani pred spaljenom zgradom Vlade. Jasna je to poruka naroda koji više nema šta izgubiti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.