KOLUMNE

Nedovršeni posao

Erol AVDOVIĆ

25.1.2015

Zbog spominjanja Bosne i Hercegovine na sastanku američkog državnog sekretara Džona Kerija (John Kerry) i nove čelnice EU za vanjsku politiku Federike Mogerini (Federica Mogherini) u Vašingtonu, probudile su se nove nade, ali i zebnje, kada je taj bosanski komad Evrope u pitanju.

Nade zbog toga što je američki angažman uvijek bio brži i praktičniji od evropskog. I zebnje jer BiH je na dnevni red stavljena uz Libiju, koja je sada u grupi afričkih zemalja s najneizvjesnijom sudbinom.

O Bosni se, posebno iza kulisa, nažalost, opet govori i u kontekstu nedovršene borbe protiv posebnih oblika ekstremizma. Iako više ne bjesni rat, stanje je i dalje “ratno”! Zapad uporno ponavlja da, osim neopravdano bogatih “elita”, građani BiH i dalje tonu ekonomski, politički, a ponegdje čak i duhovno, ostajući pred mnogim izazovima egzistencijalne krize. Prazan stomak doista ne pita.

Spominjanje BiH već na prvom sastanku Keri - Mogerini, iako je spektar prioriteta - od ukrajinske krize do Bliskog istoka i Afrike – prebremenit, reafirmacija je i starog “slogana”: Bosna je, tvrde dobro upućeni, još nedovršeni posao Amerikanaca.

Taj posao o “budućnosti Bosne", kako je to izgovorio šef američke diplomatije, “izvor je snage na obje strane Atlantika”.

Ova džentlmenski sročena, ali konzistentna poruka o važnosti sigurnosno stabilne Evrope, u kojoj je Bosna već stigla do evropskog repa, morala bi biti jasna i onima koji se u Sarajevu još valjaju po političkom i partijskom živom blatu zbog fotelja. Jer, bosansko proljeće ponekad zna biti i u februaru.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.