KOLUMNE

Moj je život Švicarska

Indira ĆATIĆ

26.1.2015

 

Dok se samozvana parlamentarna većina međusobno bjesomučno bori za svaku fotelju, isprazno obećavajući da će vlast biti formirana narednog ponedjeljka, rješavanje realnih problema bh. građana pitanje je kojim se evidentno ne želi zamarati.

To što sve vlade i parlamenti u regionu i šire raspravljaju i donose više ili manje dobre mjere za spašavanje korisnika kredita u švicarskim francima od dužničkog ropstva, u BiH niko ne vidi, a kod nas se sve svelo na uglađena saopćenja pojedinih institucija s porukom da se „treba naći rješenje“. Isto je bilo i prije tri godine, kada se kriza s kursom švicarskog franka desila prvi put, poslije čega, naravno, ništa nije riješeno.

Poljaci okovani „švicarcem“ masovno ovih dana izlaze na ulice više gradova tražeći od svoje vlade pomoć - zakon koji će ih spasiti od bankrota. Traže da se pritiskom na banke riješe problemi za koje nisu krivi. U BiH su, iako u manjem obimu, protesti s istim razlogom davno bili i završeni, ali, ponovo, bez učinka i bez rješenja.

Upravo problem kredita u švicarskim francima po ko zna koji put ogolio je činjenicu da ekonomski sistem u BiH ne funkcionira. Kojekakve institucije, poput Fiskalnog vijeća BiH, u kojem sjede najvažnije osobe s državnog i entitetskih nivoa zadužene za finansije i ekonomsku stabilnost, služe samo kao kurirska služba za slanje molbi MMF-u za nove kredite, Centralna banka opet je nenadležna, agencije za bankarstvo koje su barem prve reagirale kažu da provode zakone, ali da ih one ne mijenjanju, sudski procesi traju godinama, banka koja daje kredite radi bez posljedica... i tako ukrug.

Umjesto da se hitno preispitaju i promijene Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o bankama, pokuša barem privremeno fiksirati kurs ili ponudi bilo kakav konkretan potez, uz vanredne sjednice i vlada i parlamenata, naši ni za kakav rad superplaćeni funkcioneri zabavljaju se po Kataru, rješavaju kadrovske križaljke za uhljebljenje podobnih ili, pak, i dalje pričaju bajke o nekoj budućoj vlasti koja će biti oličenje sposobnosti. Jedino još nedostaje da kolektivno zapjevaju: „Moj je život Švicarska, skoro pa savršen.“

Zato i pitanje: Da li bi sve bilo drugačije da neki šef neke vladajuće stranke, premijer ili ministar finansija ima kredit u „švicarcima“?       

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.