KOLUMNE

Feudalni posjed

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

30.1.2015

Vlada Kantona Sarajevo, pod upravom SDA, zatražila je od Vlade Federacije BiH smjenu prije nekoliko dana imenovanog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Rusmira Mesihovića, kao i da se na njegovo mjesto imenuje vršilac dužnosti direktora.

Taman kad čovjek pomisli da je barem jedno imenovanje u ovoj državi prošlo onako, po konkursu, krila nad to imenovanje razapnu nezasiti stranački jastrebovi ne bi li se pod svaku cijenu domogli plijena za kakav se godinama drže bolnice, klinički centri, telekomi, elektroprivrede itd.

Da smijene Mesihovića, inače dugogodišnji kadar SDP-a, digla se esdeaova kuka i motika, odnosno isti oni koji su svojevremeno digli ruke za njegovo imenovanje na mjesto federalnog ministra zdravstva. Bajagi, uvidjeli da njegovo sadašnje imenovanje nije po zakonu jer su, eto, sva dosadašnja SDA  imenovanja u državi, počevši od Salke Selmana pa nadalje, bila „isključivo po slovu zakona“!

Međutim, stvari su još sumnjivije ako se zna da je kampanja protiv Mesihovića pokrenuta da bi na to mjesto zasjela supruga zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Tek što je “pregodinila” na mjestu direktorice Opće bolnice, prohtjelo joj se, kažu, da u biografiju upiše i funkciju direktorice Kliničkog centra.

Već odavno BiH više liči na feudalni posjed nekoliko porodica i zemljačkih klanova. Žene, braća, bratići, sestrići, daidžići i amidžići, tazbina i rodbina glavni su kriterij pri dodjeli poslova i funkcija. Što bliža rodbina, to veća funkcija, a kad je riječ o bošnjačkom vrhu, onda se gleda i pripadnost porodično-ideološkom krugu.  

Dogodi li se da član Predsjedništva BiH omogući, putem stranačke mašinerije, svojoj ljepšoj polovici novu poziciju, onda će priča o obijesti, nepotizmu i nezajažljivoj pohlepi moćnika SDA doseći svoj najbeščasniji stadij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.