KOLUMNE

Inat-vlast

Komentar dana

Fahir KARALIĆ

25.2.2015

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini), koja je u ponedjeljak boravila u našoj zemlji, iz BiH će otići s dvojakim, potpuno suprotnim iskustvima.

Ohrabrenje je, nema sumnje, da je konačno usvojena Izjava Predsjedništva BiH o evropskom putu naše zemlje. No, ono što je uslijedilo poslije usvajanja ustvari je pokazalo realnost u našoj zemlji, u koju se na zajedničkoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH mogla uvjeriti i Mogerini.

Nedostatak kvoruma za održavanje te sjednice pokazao je šta nas, uprkos iskazanoj evropskoj opredijeljenosti, s ovakvom strukturom vlasti, očito čeka u naredne četiri godine. Kako su mnogi upozoravali, a u to se svojim očima uvjerila Mogerini, navrat-nanos napravljena vladajuća koalicija, prema svemu sudeći, neće imati kapacitet da provede bilo šta osim podjele fotelja, a kamoli teške reforme. Jer, van državne vlasti ostavljen je SNSD, koji ima većinu u manjem entitetu.

Ako „snijeg zamete“, kako je to rekao Dodik, tri, odnosno četiri delegata SNSD-a i njegove koalicije na putu prema Sarajevu, nijedna odluka u Domu naroda BiH neće moći biti usvojena. Vlast u RS napravile su stranke okupljene oko SNSD-a. To, praktično, znači da o njima ovisi i ispunjavanje mnogih evropskih uvjeta, poput uspostavljanja mehanizma koordinacije.

Bez vlasti u RS nemoguće je ispuniti i uvjete Međunarodnog monetarnog fonda, bez kojih nema novih, prijeko potrebnih tranši kredita.

Činjenica da vladajuća koalicija nije uspjela napraviti prohodnost u donošenju odluka na svim nivoima, od entiteta do oba doma Parlamenta BiH, govori da nećemo imati jedinstvenu i funkcionalnu državnu vlast, nego njeno dijelove, po naciji, partiji i familiji rastrojene, koji će djelovati samostalno i nekoordinirano.

Stoga se postavlja opravdano pitanje je li, umjesto na izborima oslabljenog i ranjenog Dodika, u državnu vlast trebalo uvesti ojačani i vlasti žedni SDS, koji, uz to, nema dovoljan kapacitet da osigura kooperativnost RS u evropskim reformama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.