KOLUMNE

Tragovi naših zvijeri

Komentar dana

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

7.3.2015

Ako je u BiH, gdje je odavno sve naopako i nakaradno, ovih dana išta normalno i očekivano, onda je to snijeg u martu. Niti je pao iz vedra neba niti neočekivano. Upozoravali su na to, čak i visinu su mu predvidjeli danima unaprijed, kako domaći tako i evropski meteorolozi.

Svi su znali da dolazi najavljeno nevrijeme, osim naših odavno za narodne potrebe gluhih i slijepih vlasti. Pokazalo se to odmah prvog dana padavina, kada je s prvim centimetrima snijega nastupio pravi haos.

Nažalost, jučer je zabilježena i prva žrtva, kada je zbog odrona u naselju Begov Han kod Žepča poginuo Hasan Šabanović. Kada bi u ovoj zemlji bilo pravne države, sigurno bi bila provedena istraga koja bi dovela do onih koji nisu prevenirali ovakvu tragediju.

Ali, teško da će ikada iko odgovarati za Šabanovićevu smrt, jer bi takav jedan slučaj zasigurno povukao cijeli lanac onih koji godinama nenamjenski troše naš novac za zaštitu od nepogoda i nemarno se odnose prema obavezama održavanja infrastrukture čija je namjena zaštita od ove elementarne nepogode.

U tom lancu odgovornih za prevenciju i zaštitu naših života i imovine na ključnom mjestu je Fahrudin Solak, prvi čovjek Federalne uprave civilne zaštite, ali šta rade njegovi politički šefovi!? To je institucija koja zakonom ima niz obaveza i zadataka da ne dođe do situacija poput one u kojoj je poginuo nesretni Šabanović.

Znaju to i Solak i oni koji su ga postavili vrlo dobro. Znaju, ali ih nije briga. Jer, da jeste, ne bi im se opet ponavljale greške, ne samo iz maja prošle godine, u vrijeme neviđenih poplava, nego godinama unazad, u kojima nisu ništa radili, osim što su nam krali budućnost.  

Pokazala je to i njihova nespremnost da se nose s posljedicama martovskog snijega. No, što kaže stara poslovica, ne pada snijeg samo da prekrije brijeg, nego da i svaka zvijer pokaže trag. A ovaj je još jednom otkrio da posljedice tragova koje ostavljaju zvijeri personificirane kroz našu vlast, osjeća i trpi samo narod.

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.