KOLUMNE

Radikalna mahnitost

Erol AVDOVIĆ

29.3.2015

Dok policija traga za počiniocima paljevine zastava Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, na zgradi Američkog kutka u Doboju, čak i bez objavljenih imena, jasno je o kakvom je profilu piromana riječ.

Zato je jednako važno raskrinkati motivaciju, kao i privesti odgovorne za ovo krivično djelo. Oni nisu slučajno izabrali dvije zastave, SAD i zemlje domaćina, iako su željeli dostaviti samo jednu poruku o jednakoj mržnji prema BiH i njenom najvećem prijatelju.

Ti “piromani” očito ne priznaju BiH, a Ameriku smatraju neprijateljem, gledajući iz raznih radikalnih vizura. Radi se o robovima vlastitih zabluda i neznanja, ali oni su opasnost po sve nas!

Nažalost, još je dosta radikalnih kandidata za počinioce ovog krivičnog djela.

I kao da se ovim činom u Bosni opet pokušava slijediti Šešeljeva ikonografija paljenja američke zastave kao onomad u Beogradu. Doista, prisutnost velikosrpske ideje, kao i bilo koje druge radikalne mahnitosti koja razdire BiH, ostaje realna prijetnja.

Sve dok crnokošuljaši u etnički očišćenom Višegradu veličaju jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata, Dražu Mihailovića, i pri tome se tretiraju kao “uredno registrirana nevladina organizacija”, bit će razloga za tu zabrinutost. Jer, oni opet prizivaju podjelu Bosne, pokolje i egzodus drugih i drugačijih.

Baš zato treba podsjetiti kako, suprotno tom konceptu, SAD nedvosmisleno i beskompromisno podržavaju jedinstvenu i za sve jednakopravnu BiH. Takav prijatelj, Amerika, koja u Bosni brani to isto pravo za sve, mora se čuvati i poštovati. Posebno u vremenu u kojem u Evropi i šire jačaju zagovornici ekskluzivističkih nacionalnih ideja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.