KOLUMNE

Red je red

Komentar dana

Adnan DŽONLIĆ

13.6.2015

Naslovi jučerašnjih vijesti glase "Policija u Tuzlanskom kantonu presjekla je kriminalni lanac", a nakon toga svi pojašnjavaju da je uhapšeno na desetine portira i čuvara rudarskog kopa. Da potcrtam na početku: sve i svima treba po zakonu. Lopov je lopov, krađa je krađa. Ali...

Možda kao nikad do sada pojavljuje se potreba za ovim "ali" da bi se dao prostor za jedno javno, nikad dovoljno puta postavljeno pitanje: postoji li nekakav "red", makar hronološki, ako ne red prioriteta u procesuiranju kriminala? Na osnovu kojeg kriterija istražni organi u ovoj državi odlučuju koji će slučaj zadokumentirati?

I ova tuzlanska kriminalna grupa pala je tek kada je prije nekoliko mjeseci palo i najvrednije - ljudski životi. Zar je trebao neko poginuti na Dubravama da bi se poslušao vapaj mještana kako im portiri-graničari naplaćuju prolaz kamiona predajući novac svojim šefovima. Organizirano. Kriminalno. 

I ptice na grani, a kamoli Bosanci i Hercegovci u kafanama, na tržnicama, na ulicama znaju za priče da politički moćnici "rukovode", određuju kad će neka optužnica, istraga, biti vruća, aktivna. 

Kako drukčije objasniti da prvi čovjek policije u tom istom Tuzlanskom kantonu javno govori o kriminalu političara na vlasti, dok njegovi pripadnici hapse buraniju po rudnicima. Porezna uprava ili neka druga državna agencija "svako malo" objavi podatke o stotinama miliona KM neplaćenih, neuplaćenih, skrivenih ili pronevjerenih miliona KM, novca građana BiH. 

U tom trenu postoji nekoliko nivoa upravljanja u policijama, tužilaštvima i sudovima koji bi odmah trebali reagirati ili - propasti u zemlju od stida što su preplaćeni za svoj nerad. Za kraj, napomena, naslov je posuđen iz hita Đorđa Balaševića, jer treba po zakonu, ali ipak - red je red!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.