KOLUMNE

Split kao opomena

Komentar dana

Autor:Almir SOKOLOVIĆ

15.6.2015

Vijest o hrvatskoj sramoti sa svastikom, odnosno kukastim križem, na travnjaku Poljuda ekspresno je u petak navečer obišla svijet.

Sve zgrade oko Poljuda bile su osigurane, policajci su dežurali oko svakog ulaza, ali je nacistički simbol ipak osvanuo u Splitu, nad kojim se i danas zgražava čitava planeta, a naročito Njemačka, odakle su zločinac Adolf Hitler i njegovi nacisti krenuli u krvavi pohod početkom 30-ih godina prošlog stoljeća.

Osuda je stigla iz cijelog svijeta, a javila se i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, dok su drugi političari i sportisti u susjednoj zemlji podijeljenih mišljenja. Pojedinci osuđuju, drugi šute, treći su neutralni...

Nacionalizam je davno stigao u nogometnu Evropu, a priče slične poljudskoj u prošlosti su bile najava mnogo gorih i mračnijih stvari. Zbog toga Evropa, ne samo nogometna, slične incidente drastično sankcionira, ne štedeći ni one koji to rade ni one koji to prešutno toleriraju.

Gdje je tu Bosna i Hercegovina? U ovom slučaju pohvalno je da kaskamo za Evropom i regijom. Istina, i naši su navijači pravili incidente, ali ni približnih razmjera ovom splitskom.

Možemo li zaustaviti ovakav vid huliganstva u prelasku granice naše zemlje? Možemo i moramo, zajedničkim snagama, jer samo tako nogomet ostaje zaštićen od ovog zla.

Uostalom, mnogi i danas smatraju da je obračun huligana Dinama i Crvene zvezde u Zagrebu u maju 1990. bio svojevrsna uvertira za zlo koje će uslijediti u bivšoj Jugoslaviji, a što smo mi najviše osjetili na vlastitoj koži.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.