KOLUMNE

Obamina čestitka

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

19.6.2015

Uoči mjeseca posta predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama (Barack) uputio je ramazansku čestitku muslimanima svijeta i istaknuo da u Americi “različitost i patriotizam” daju snagu slobodi vjeroispovijesti, “podsjećajući nas na vrijednosti koje dijelimo”.

Različitost, sloboda i patriotizam zajedničke su vrijednosti o kojima bi muslimani u Bosni posebno trebali razmišljati tokom ovog svetog mjeseca! Jer ključna poruka islama i jeste da je to vjera upućena svim ljudima i svim narodima, a ne samo onima koji se svrstavaju u vjernike.

Obamina poruka je više nego dobrodošla jer se svijet još suočava s gnusnim lažima i manipulacijama onih koji u svom radikalizmu ne prezaju od zloupotrebe vjere - ne samo islama već i drugih religija. 

I ovaj put ramazanske riječi iz najmoćnije političke metropole svijeta sasvim su jasne i jednostavne. Imponira i to što je državni sekretar Džon Keri (John Kerry) uz ramazansku čestitku podsjetio kako se u Vašingtonu reflektira sve ono što znači ovaj mjesec.

- Vrijeme je da se razmišlja o svijesti i odgovornosti ljudi svih vjera da pomognu onima koji imaju potrebu, uključujući one koji su pogođeni siromaštvom i žrtvama konflikta u zemljama kao što su Burma, Irak, Libija, Nigerija, Somalija, Sirija i Jemen - rekao je Keri.

Kada zaokupljeni sobom na Balkanu razmišljamo o nezavidnom ekonomskom položaju, valja nam se prisjetiti da je na svijetu mnogo patnje poput one bosanske. Zato i moramo razmišljati o svojim komšijama i hrabro gledati u zajedničku budućnost. I stalno željeti i raditi na tome da nam se prošlost više ne ponovi. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.