KOLUMNE

Progon Bosne

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

24.6.2015

Bošnjačkim učenicima u Republici Srpskoj osporeno je učenje Ustavom zagarantiranog bosanskog jezika i u njihove đačke knjižice i svjedočanstva od ove godine bit će upisano da su učili nepostojeći bošnjački jezik.

S obzirom na to da znaju da je bosanski jezik ustavna kategorija, nadležne obrazovne institucije u RS za preimenovanje bosanskog u bošnjački jezik nisu izdale nikakav zvanični dokument, već su izgon bosanskog jezika iz njihovih škola uradili na osnovu usmenih naredbi inspektora obrazovanja, odnosno njihovih političkih mentora.

Da uvođenje takozvanog bošnjačkog jezika u RS predstavlja kontinuitet negiranja svega što u primisli ima Bosnu i Hercegovinu, to je potpuno jasno. Ali, u ovom trenutku nikome zdravom ne može biti jasno da na ovako drsko kršenje ustavom zagarantiranih prava Bošnjaka u ovom entitetu ostaju nijeme država i njene institucije zadužene da se brinu o provođenju tih prava na svim nivoima.   

Bošnjak, učitelj u Zvorniku, saznajemo, prije nekoliko dana odbio je da u đačku knjižicu učenicima kojima je predavao bosanski upiše ocjenu iz „bošnjačkog jezika“, što je izazvalo bijes direktora škole u kojoj radi i koji je odmah naredio da, umjesto ovog „neposlušnog“, „bošnjački jezik“ u knjižicu upiše drugi, „poslušni“ učitelj te škole.   

Na sve ove zloupotrebe i diskriminaciju danima šute i ombudsmani i ministri za ljudska prava i raznorazni bošnjački dušobrižnici u zemlji. Ne tiče ih se, očito! Ili možda čekaju da se pred njihove sarajevske kabinete ponovo parkiraju šatori s prognaničkom djecom koja ih imaju mnogo šta pitati, pa i to ko odobrava progon BiH iz RS. A izgon bosanskog jezika iz RS jedna je od posljednjih faza izgona BiH iz tog entiteta!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.