KOLUMNE

Poziv za promjene

Komentar dana

Amil DUČIĆ

5.7.2015

Kada čelnica najjače sile u Evropi poruči da vidi problem u BiH, jedinoj državi zapadnog Balkana u kojoj politička situacija i dalje stagnira, onda je to zasigurno znak za alarm. A kada uz to još ova rečenica uslijedi pred samu historijsku posjetu našoj zemlji, onda se ona treba shvatiti kao posljednja opomena da se stvari moraju odmah mijenjati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ovu rečenicu nije bez razloga izgovorila nekoliko dana pred posjetu regionu, a još indikativnija je činjenica da u videoporuci odaslanoj javnosti nije imala ama baš ništa pozitivno izdvojiti za našu državu.

Kako bi i mogla kada politička, ekonomska, pa i društvena situacija u momentu njene posjete teško da mogu biti kritičnije. Država je dovedena u svojevrsnu blokadu na evropskom putu, prvenstveno zbog ogromnog nepovjerenja između onih koji čine državnu i entitetske vlasti.

Politički konflikti kulminiraju iz dana u dan. U Federaciji je na sceni svojevrsna paraliza vlasti, a svima nam, kao šlag na tortu, prijeti grčki scenarij - odnosno bankrot - zbog činjenice da su vlasti demonstrirale nesposobnost za pokretanje reformi koje očekuju i međunarodni kreditori i EU, što rezultira izostankom prijeko nam potrebnih kreditnih aranžmana.

Pa ipak nadu ulijeva sama posjeta njemačke kancelarke našoj državi, a zbog činjenice da je, uprkos svim ovim poraznim pokazateljima, ona ipak naglasila da i BiH, zajedno s ostalim zemljama regiona, ima dobru šansu biti dijelom Evropske unije.

Sigurno je, pak, da se to neće desiti u trenutnoj konstelaciji političkih odnosa i snaga koje, pomoću nacionalizma, ali i elitističkim načinom vladanja državu vuku u ponor. Iz dana u dan postaje jasno da se nešto mora mijenjati, da su ovoj državi, umjesto retrogradnih centara moći, potrebne proevropske reformske snage.

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.