KOLUMNE

Ukradene godine

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

15.7.2015

Vlasti su penzionerima već uzele „muštuluk“ najavivši da penzija nema do 18. jula. Ovo je već po ko zna koji put da vladajuća elita najsiromašnije građane ove zemlje ostavlja da danima čekaju isplatu ionako mizernih primanja s kojima jedva sastavljaju kraj s krajem. 

Nažalost, pokazalo se da bezobrazluku, bahatosti i neosjetljivosti ovdašnjih vlasti kraja nema. Da mogu uvijek biti gori, pokazali su posljednjim potezom, kada su se obistinila strahovanja penzionera da će kašnjenja postati redovna. 

Najava da će penzije dobiti tek 18. umjesto sada već zaboravljenog 5. u mjesecu, što je zakonski rok nadležnih za isplatu, ne samo da je razočarala i ražalostila generaciju koja je gradila i borila se za ovu zemlju, a danas moli za svoje zarađene pare, nego je do kraja ogolila nemilosrdnost vlasti. 

Uz to, pokazali su da kradući penzionerima dan po dan, godinama manipuliraju novcem ove populacije. 

Svojom odlukom, kao rezultatom nemara i nerada, vlasti penzionere ostavljaju gladne i za Bajram, najveći muslimanski blagdan, ali političari na muke penzionera vjerovatno nisu ni pomislili. Oni se bave razmišljanjima na kojoj će egzotičnoj destinaciji provesti produženi vikend i na kojoj će egzotičnoj destinaciji potrošiti svoja ogromna primanja. 

No, ponašajući se u skladu sa starom poslovicom da sit gladnom ne vjeruje i u duhu da su u svom dobru zaboravili na tuđu muku, političari su smetnuli s uma mogućnost da bi se penzioneri konačno mogli probuditi. A na to bi ih mogli natjerati baš prazni stomaci, kao što se desilo u februaru prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.