KOLUMNE

Raditi na pomirenju

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

16.7.2015

Kraj ramazana u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, prilika je da se iz mjeseca posta i meditacije izađe s novom rezolutnošću, lično i kolektivno.

Muslimani se još više moraju okrenuti znanju i razumijevanju svijeta oko sebe, jer ga dijele s drugima. Treba nastaviti i s pružanjem ruke, bez obzira na to koliko se čini da predrasude, pa čak i represalije, još traju. To je bolje od isključivosti!

U Bosni to znači dodatno raditi na pomirenju! A od Bliskog istoka do daleke Azije treba sprečavati da se Srebrenica ne dogodi drugome, jer svi smo sve više povezani.

Patnje koje muslimani proživljavaju na ekonomskom i socijalnom planu dolaze i od vlastitih neznalica, bahatih bešćutnika i korumpiranih vladara. Naročito ovi posljednji islam ponajviše koriste kao sredstvo za potčinjavanje masa, bilo da “vjernike” pretvaraju u izbornu mašinu ili da ih drže u mraku sujevjerja i izolacije od svijeta, dok drugi neumoljivo grabe naprijed.

Nažalost, ovaj obrazac postao je univerzalan, s manje ili više lokalnih posebnosti. Iako je BiH u neku ruku povlaštena i u tom pogledu sretnija zemlja, jer je sačuvala svoj autohtoni islam, to ne znači da borba za očuvanje islama, baziranog na znanosti i samo na humanističkim principima, može posustati.

Radikalno tumačenje vjere, inertno prihvatanje običaja koji ne pripadaju nekom podneblju i, uz sav dužni respekt, uz daljnju “arabizaciju islama” (iako je on poslat svima), ne vode ka izbavljenju.

Jer, iz vjere bi svi morali izvući nauk da budemo bolji ljudi prvo tamo gdje jesmo. I bolje komšije i oni koji se znanjem, a ne nasiljem bore protiv nepravde i obmana za opće dobro!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.