KOLUMNE

Igre bez granica

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

18.7.2015

U BiH ovih dana sve miriše na devedesete godine prošlog stoljeća, koje su u historiji ostale zapisane kao krvave godine agresije otpočete na Bajram 1992., čije posljedice građani BiH osjećaju i danas. I dok mnoge žrtve prošlog rata još ni smiraj nisu našle, počele su se lansirati neke nove priče o nekom novom ratu. 

Odlukom o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je inicirao Milorad Dodik procjenjuje se da je načinjen prvi korak ka novim sukobima u BiH. Međunarodna zajednica i patriotske snage u BiH odluku o referendumu nedvosmisleno su okarakterizirali fundamentalnim kršenjem Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH. 

No, očigledno je da će u ko zna kojem pokušaju Milorada Dodika na urušavanju ustavnog poretka BiH i svih drugih njenih vrijednosti ovaj put međunarodna zajednica morati poduzeti odlučnije korake i zaustaviti igre bez granica sa svetinjom koja se zove država BiH! 

Pogotovo ako se zna da je međunarodna zajednica garant Dejtonskog sporazuma, za koji je već ustanovila da je prekršen raspisivanjem odluke o referendumu kojim bi Dodik i njegovi puleni da ruše stubove države čija je suverenost plaćena desetinama hiljada nevinih života. 

Zato, iako su riječi osude od svih relevantnih međunarodnih predstavnika ohrabrujuće za ovu zemlju, njeni građani koji su se i prije 23 godine uzdali u međunarodnu zajednicu očekuju da oni koji prijete i državi i narodu budu ovoga puta na vrijeme zaustavljeni i sankcionirani. 

Pogotovo ako se iza Dodikovog poziva na referendum iščitava njegov očajnički strah i panika od odgovornosti za krizu, kriminal, korupciju i beznadežan položaj većine stanovnika RS, a što su javno obznanili i opozicioni predstavnici u RS, koji nisu podržali Dodikov plan o referendumu. 

Taj trenutak trebali bi prepoznati i građani RS, koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.