KOLUMNE

Bumerang ISIL-a

Komentar dana

Miralem AŠČIĆ

21.7.2015

Teroristi Islamske države (IS) na vratima su Evrope. Potvrdio je to i jučerašnji krvavi bombaški napad u Turskoj u kojem je ubijeno najmanje 28 osoba, uglavnom mladih, a njih više od 100 teže je povrijeđeno.

Pakao iz Sirije i Iraka prijeti cijelom svijetu. Hladnokrvni teroristi, koji ne prezajući ni od čega ubijaju i pale sve što im stane na put, izazvali su strah i nevjericu među građanima Turske, ali i svim Evropljanima. Novi brutalni atak desio se u turskom gradu Suruču, nedaleko od sirijsko-turske granice.

No, jedno je sigurno. Ovaj stravični bombaški napad potvrdio je da se rat iz Sirije polako prebacuje u Tursku, čime je dovedena u pitanje stabilnost cijelog regiona, koji godinama strepi od stravičnih zločina terorista.

Napad je za cilj imao kurdske socijaliste, navodno zbog činjenice da su pomagali sunarodnicima iz Kobanija, grada u Siriji koji su teroristi izgubili. Ali, upravo ta činjenica potvrđuje da se radi o dobro planiranom, ideološkom i krvničkom udaru s političkom pozadinom. IS potvrđuje da ima političke planove i da, očito, ima namjeru proširiti svoj utjecaj gdje god mu se to dozvoli.

Zvanična Turska, s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip erdogan) na čelu, dio je međunarodne koalicije u borbi protiv IS-a koju predvode Sjedinjene Američke Države (SAD). Ali, mnogi međunarodni analitičari smatraju da zvanična Ankara, odnosno Erdoan, nije u dovoljnoj mjeri uložila napore za suzbijanje IS-a te da su pojedine izjave zvaničnika ličile na relativiziranje opasnosti od ove terorističke organizacije.

Mnogi ovaj napad ocjenjuju kao bumerang koji se vratio turskim vlastima zbog manjka entuzijazma u borbi protiv terorizma, jer se opasnost od IS-a pojavila u svom najbrutalnijem obliku, i to na turskom tlu. Uz jasnu podršku turskom narodu i saučešće u njihovoj boli, jasno je da terorizam prijeti svima, kako onima koji se protiv njega bore tako i onima koji za njega traže opravdanje.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.