KOLUMNE

Kupovanje vremena

Komentar dana

Benamin TURKOVIĆ

22.7.2015

Kristalno je jasno da federalni premijer Fadil Novalić ovih dana ima samo jednu, ali veliku brigu - kako sačuvati socijalni mir, odnosno što je moguće više odgoditi već neminovni niz protesta i demonstracija i narodnog bunta. 

Posao koji je, prema svemu sudeći, osuđen na neuspjeh, Novalić radi po nalogu stranačkih rukovodilaca. Najnovija afera s najavljenim poskupljenjem električne energije samo je dio napora Novalića da svom šefu kupi dodatno vrijeme i, iako uzalud, pokuša pojačati pregovaračke pozicije. Jer, proteste su već najavili rudari i penzioneri. 

Ove prve, koji su već pobunama u nekoliko rudnika pokazali zube, Novalić je pokušao preko noći umiriti obećanjem da će formirati fond s više od 70 miliona maraka za modernizaciju i bolje uvjete rada. 

Potpisali su i sporazum, ali da se radilo samo o običnom spinu i pokušaju zamajavanja rudara, pokazuje činjenica da iz „Elektroprivrede BiH“, odakle je Novalić zamislio uzeti novac, poručuju da o tome nema govora. Ako je na trenutak smirio rudare, premijer FBiH pozvao je radnike ovog javnog preduzeća, koji smatraju da je ugrožena njihova egzistencija, da na ulici zaštite svoja prava. 

Vjerovatno će Novalić sada otići i njima na noge i nekim obećanjem pokušati umiriti bunt. A bude li najavljenog poskupljenja, pogodit će najširi dio populacije i privrede, koja ionako jedva preživljava.  
 
Jedno je jasno – premijer neće još dugo moći balansirati među interesima različitih kategorija stanovništva te će se uskoro morati suočiti s katastrofalnom situacijom u kojoj on nema ni plana reformi ni podrške da ih provede, a očito ni ideje šta da čini, osim da politizira i razvlači vrijeme za račun svog stranačkog šefa. 

Tada bi u zgradi u Alipašinoj, ali i ispred nje, moglo biti mnogo vrelije nego što je ovih dana na užarenom bosanskom asfaltu. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.