KOLUMNE

Sram i ponos

Komentar dana

Autor:Tarik LAZOVIĆ

23.7.2015

Kažu da ni u jednom sukobu, političkom ili bilo kakvom drugom, mir i prestanak sukoba nikada nije sporan ni za jednu stranu. Sporni su, uvijek, samo uvjeti pod kojima će taj mir biti uspostavljen. A uvjeti pod kojima su članovi Predsjedništva BiH jučer otišli u Beograd na susret s Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije, ključni su za razumijevanje događaja koji je izazvao veliku pažnju ne samo u regionu nego i šire.

Upravo ti uvjeti bili su potpuno različiti za svakog od članova Predsjedništva BiH. I to se, jasno, moglo vidjeti na jučerašnjoj pres-konferenciji. Stoga će i posljedice biti potpuno različite za Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića.

Čović je bio najkomotniji - to mu je omogućila jasna politička pozicija, bez hipoteke i u svojstvu predstavnika jedne zemlje u zvaničnoj posjeti susjednoj. Ekonomska pitanja u fokusu. Da je kakve sreće za ovu zemlju, bilo bi dovoljno da je samo on otišao.

Ivanić je u Beograd donio probleme entiteta iz kojeg dolazi. Djelovao je pomalo nezainteresirano, kao da čeka da se sve što prije završi. Uostalom, odlazak kod Vučića na Kalemegdan za njega nije neka revolucionarna stvar. Valjda je zato i stajao iza Vučića, a ne uz Čovića i Izetbegovića.

A ovom potonjem, predstavniku Bošnjaka, jučer u Beogradu bez sumnje je bilo najteže. Otišao je, prema vlastitom priznanju, posramljen i tako se i ponašao. A šta u takvim uvjetima znače i koliko imaju težine njegove poruke saradnje i boljih odnosa - veliko je pitanje.

Jer, Izetbegović je, činilo se, u srcu Srbije spašavao svoju političku glavu. Svi ostali imali su druge, šire političke interese. Vučić je okrenuo novu stranicu historije, naprimjer, nadograđujući svoju ideju o bošnjačko-srpskom dijalogu, istina sad po uvjetima mnogo povoljnijim za Srbe.  

A nema nikakve sumnje da su Bošnjaci, kao narod i u većini, bili spremni za dijalog sa Srbima i regionalnu saradnju i nakon genocida, a i prije jučerašnje posjete. Ali, na činjenici da u njega ulaze posramljeni i pognute glave, izvinjavajući se, trebaju zahvaliti najprije - Izetbegoviću.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.