KOLUMNE

Djeca na tenderu

Komentar dana

Seđad MUHIĆ

25.7.2015

Baš kada pomislite da vas više ništa u Bosni i Hercegovini ne može iznenaditi, ponovo se prevarite. Prosto nevjerovatno zvučala je jučerašnja vijest da je zbog namještaljki i štela poništen konkurs za prijem djece u sarajevske vrtiće!?

Gotovo svaki dan čujemo da je poništen obično ranije naštiman javni poziv za posao u državnoj službi, neki milione maraka vrijedan tender, ali možda se jednom u 100 godina, ili u nekoj banana državi, proglasi nevažećim konkurs za prijem djece u vrtiće!  

Direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Jasmina Čongo, naime, nakon uočenih nepravilnosti, odvažila se napraviti taj "radikalan" rez. Šokirala je tako roditelje i javnost samo dvadesetak dana nakon što je zasjela u fotelju. Ne mora uopće značiti da je pogriješila. Naprotiv, možda je u pravu, ali njen potez je dokaz apsurdnosti sistema u kojem živimo.  

Bilo je mnogo nezadovoljnih roditelja koji su digli glas protiv lopovluka, a direktorica ga je čula. Djeca će ponovo morati na konkurs, ali ovaj put i kćeri i sinovi funkcionera i bogatih. 

Čongo je ovaj put, na izvjestan način, otkrila sramotne principe i praksu po kojoj se radi u ovoj kantonalnoj sarajevskoj predškolskoj ustanovi, ali i u cijelom obrazovnom bh. sistemu. Da li iz neznanja ili želje za pravdom, i ona je dokazala temeljnu bolest bh. društva - korupciju! Zar se, pitaju se građani, ni u vrtić ne može upisati bez stranačkih i porodičnih veza ili one najjače - "plave koverte"!  

Činjenica da niko do sada u ovoj ustanovi, koja račune polaže Vladi KS, nije reagirao ni kada su se kršili pravilnici i zakoni, govori koliko je vlasti stalo do djece i budućnosti ove zemlje. Vlastodršci su i ovaj put dokazali da, umjesto odgoja, mališane uče suprotnom. U amanet im ostavljaju samo ono u čemu su oni najviše vješti - lopovluk i javašluk!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.