KOLUMNE

Riječi i djela

Komentar dana

Amil DUČIĆ

26.7.2015

U posljednje vrijeme postaje sve jasnije da Evropska unija, koja čini ogromne napore da BiH postavi na ubrzani kolosijek evropskih integracija, polako gubi povjerenje u aktuelne političke snage sa SDA na čelu, koje predvode vlast u našoj državi.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda (Cristian) to je u intervjuu za "Avaz" i zvanično potvrdio. Preda je, ne pokušavajući da okoliša, jednostavno vidio "koliko je sati".

Prije mjesec je, naime, od naših vlastodržaca dobio uvjerenje da će oni reformsku agendu usvojiti za koji dan. Došao je i avgust, a agenda još nije u potpunosti usaglašena te kao takva potpisana, iako se to ovih dana nagovještava.

Pri tome Preda pravilno uočava da zvučna priča o reformskoj agendi može biti, u prijevodu, puko mlaćenje prazne slame ukoliko izostane implementacija. 

A upravo posljednji mjeseci i Predi i bh. javnosti nagovještavaju da ova nekompetentna vlast, kojoj zbog katastrofalnih poteza prijeti socijalni bunt, uopće nema kapacitete da provede reforme koje bombastično najavljuje još od predizbornog perioda.

Krvava bitka za fotelje, javna preduzeća te nacionalno blago, jagma za prodaju resursa, samo su neki od pokazatelja za navedene tvrdnje.

A to da vlast nije u stanju prevazići postojeći način vođenja politike, kako to primjećuje i Preda, svakodnevno na svojoj koži osjećaju obespravljeni radnici, penzioneri, ratni vojni invalidi, šehidske porodice te ostali građani.

Jer ogromna je razlika između riječi i djela, kako to dobro primjećuje izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH. Riječi ovdašnjih političara su prenapuhane, a djela izostaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.