KOLUMNE

Bajramske nade

Komentar dana

Autor:Faruk VELE ([email protected])

23.9.2015

U pravu je Džordž Fridman (George Friedman), predsjednik i osnivač globalne, nevladine obavještajne mreže "Stratfor". Ako iko može znati šta nam se sprema, to je on. BiH bi, kako reče, mogla imati svijetlu budućnost, ali...

U to veliko "ali..." mogli bi stati svi naši životi, a s njima i nerad, korupcija, lopovluci, podvale, aljkavost, licemjerje, mržnja, sebičnost, gluposti... sve ono čemu svjedočimo i što nas već dugo izjeda i sprečava da ova zemlja zaista ima sretniju budućnost. Ako nas nije ubilo nešto drugo, onda sigurno hoće sve ove društvene nepravde i zastranjenja koja nam uzimaju i ovo malo snage.

No, kako do rješenja? Posebno bi o ovome u ove dane Kurban-bajrama, kada se često govori i o žrtvi, morali povesti računa Bošnjaci, suočeni s činjenicom da im posljednjih mjeseci na naplatu stižu sve njihove dugogodišnje zablude i promašaji.

Baš kao što bi morali promišljati i o vapaju reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da, umjesto svađa, naši prvaci zajedno "ponesu bošnjački bajrak". Ali, i o jasnom upozorenju dekana FIN-a Zuhdije Hasanovića da "posljedice razjedinjenosti Bošnjaka mogu biti pogubne".

Primjeri iz današnjeg svijeta pokazuju da se put kroz rješavanje društvenih devijacija mora tražiti u stabilnosti, koja mora biti pretpostavka za reforme. Iskustva „arapskog proljeća“, u koje su polagane velike nade, donijela su, na koncu, samo snage destrukcije, barbare ISIL-a s crnim kapuljačama. Dok ih gledamo kako kolju narod, a rijeke ljudi putuju ka Zapadu tražeći svoje sunce pod tuđim nebom, despotski režimi raznih gadafija, asada, mubaraka..., paradoksalno, čine se kao oaze blagostanja i sreće.

Teška vremena traže i teške odluke. Bajrak saradnje među bošnjačkim liderima ne smije biti pokrivač za sve učinjene nepravde i goleme lopovluke, ali, jednako tako, borba za interese države BiH, za njenu stabilnost i blagostanje mora biti ideal i jasan cilj svih nas. Očito, samo tako može biti ostvareno ono Fridmanovo predskazanje svjetlije budućnosti naše države. Sve drugo jeste put nestabilnosti iz koje vrebaju siromaštvo, destrukcija, pa i ISIL-ove aveti smrti.      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.