KOLUMNE

Razbijači suživota

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

27.12.2015

Stakla na prozoru Sultan Selimove džamije u Stocu, poznatije kao Careve, polupana su u noći s četvrtka na petak, i to netom nakon što je u džamiji održana mevludska svečanost u čast rođenja Muhammeda, a. s.

Razbijač džamijskih prozora, sasvim sigurno, nije bio obični ulični huligan koji gdje god krene ne može s mirom, kakvih ima svaka čaršija u našoj zemlji, već neko ko je želio oskrnaviti svetost džamije, i to na najružniji i najprimitivniji način.  

Prozorska stakla "N. N. razbijač", naime, gađao je pivskim bocama koje su završile u unutrašnjosti džamije, odnosno na mjestu gdje je to vjerom onih koji se u džamiji Bogu mole, strogo zabranjeno. Ta grozna provokacija i uvreda očito mu je bila i jedini cilj.   

Nije šteta nastala razbijanjem džamijskih prozora toliko velika da se ne može platiti, kao što ni pivo prosuto po džamiji nije toliko uprljalo njene podove da se oni ne mogu oprati. Ono što je šteta, i to nenadoknadiva, jeste pokušaj ponovnog stvaranja međunacionalne netrpeljivosti i nesigurnosti među građanima Stoca, za šta se mislilo da je već prevaziđeno.

Policija u Stocu zasigurno će ući u trag ološu koji je oskrnavio Sultan Selimovu džamiju. Morat će, jer politici stvaranja mržnje među narodima, iz vremena onih koji godinama rođendane proslavljaju iza zatvorskih rešetaka, odavno je sviran kraj.

Najviši predstavnici naroda koji žive u BiH javno su se deklarirali da će svojom politikom graditi odnose u kojima će se svačija različitost poštovati. Želimo vjerovati  njihovim obećanjima i da će u vremenu koje je pred nama imati snage da se suprotstave preostalim mrziteljima i barabama kakvi su, između ostali, i razbijači džamijskih prozora u Stocu. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.