KOLUMNE

Narode, u pamet!

Komentar dana

Goran DAKIĆ

14.5.2016

I prije nego što počnu i nakon što se završe današnji protesti opozicije i vladajuće koalicije u Banjoj Luci, bit će bitno samo jedno - da nijedan prozor ili glava ne budu razbijeni i da nijedan policajac ne izvadi pendrek.

I vlast i opozicija imaju pravo da govore šta žele, ali ni jedni ni drugi nemaju pravo da učine nešto više od toga. Pogotovo ne sutra.

Barut koji se nalazi u političkom buretu danas mora biti mokar. Ranije su fitilji bili kratki, a šibice preblizu, ali nikome ne treba da se zapali vatra koju je ma gdje teško kontrolirati, a u BiH i ponajteže. Kakva Banja Luka bude danas, takva će sutra biti i RS i BiH.

Stav vladajuće koalicije je da proteste opozicije predvode izdajnici. Stav opozicije je da je miting SNSD-a, DNS-a i SP-a organiziran da bi se sakrio višegodišnji kriminal i nehumano pljačkanje brojnih ustanova. I jedni i drugi zaboravili su spustiti loptu i zapitati se imaju li pravo da govore tako prije nego što izvedu narod na ulice.

Jer, narod je lako zapaliti, nahuškati, ali ga je izuzetno teško obuzdati. Prije sedam dana u Banjoj Luci je otvorena Ferhadija. Ništa se loše nije desilo. I ništa se nije trebalo dogoditi, naravno. Svi su pokazali da mogu kada hoće. Ako se danas desi makar i najmanji incident na banjalučkim ulicama, bit će to zbog toga što je to neko želio.

Milorad Dodik sutra će s bine ispred „Boske“ ponoviti da su predstavnici Saveza za promjene izdajnici, da prenose nadležnosti i da ruše ustavni poredak. Mladen Bosić u parku „Mladen Stojanović“ istaći će da je režim pokrao sve što se moglo pokrasti i da je vrijeme da napuste utakmicu u kojoj su podmitili sve sudije i strane delegate.

I sve će to biti uredu. Ako se narod mirno vrati kućama.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.