KOLUMNE

Sramno doba

Komentar dana

Edin Skokić ([email protected])

8.1.2017

Koja je dob najbolja u životu čovjeka? Vrijedi li još uzrečica da je od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba ili je to treća životna dob, koju još okitiše epitetom zlatna?

Zlatna životna dob počinje odlaskom u zasluženu penziju, kada bi se trebali početi ubirati plodovi višedecenijskog mukotrpnog rada. Podrazumijeva to i redovnu isplatu penzija, ali u Bosni i Hercegovini, sudeći prema svim prethodnim isplatama, naši penzioneri su građani trećeg reda u zlatnoj životnoj dobi. Sramno da sramnije ne može biti! 

Mnogi penzioneri pokušavaju zbog stida sakriti siromaštvo u koje su zapali, ali kada ih vidite pred kasama u prodavnicama i hipermarketima kako po praznim novčanicima traže kovanicu od pet feninga, shvatite da su oni, uz socijalne slučajeve, najugroženija kategorija stanovništva. 

Praznik za praznikom se ispraćaju, a tek manja grupa penzionera jučer je počela dobivati svoja skromna decembarska primanja. Jesu li se dobro plaćeni državni službenici i ini izabrani zvaničnici, kojima je decembarska plaća legla prije 1. januara, upitali kako će penzioneri dočekati Novu godinu sa samo nekoliko maraka u novčanicima?

Naravno da nisu, jer su još u novembru isplanirali svoje produžene godišnje odmore u jedinoj državni na svijetu gdje je i 3. januar bio neradni dan. 

Da postoji trunka saosjećanja i solidarnosti, naši penzioneri barem bi pred Novu godinu dobili ono što su davno zaradili. No, ne postoji to u zemlji gdje su degradirane moralne vrijednosti. 

Stoga je na desetine hiljada penzionera s minimalnim primanjima prinuđeno da i ono malo novca što im poštar donese na vrata razvlače od mjeseca do mjeseca. I ne nadaju se boljem, jer su svjesni da žive u sramnom dobu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.