DNEVNIK

Historijska posjeta Britaniji

Dobro je da pokazujemo kako BiH ne zaboravlja svoje prijatelje kao što ne zaboravlja ni one koji su se o nju i njen narod ogriješili ili nisu uradili ono što su mogli

Jusić: Neki mediji već bili pripremili izvještaje o „radikaliziranom Sarajevu“. Avaz

Piše: Avaz.ba

15.9.2019

Subota, 7. septembar

Sve u znaku Povorke

U Bosni i Hercegovini je sve u znaku najavljene Povorke ponosa. Islamska zajednica u BiH je iznijela nedvosmislen stav, objasnila nauk vjere o ovom pitanju, pozvala vjernike da se distanciraju od onoga što sve tradicionalne religije naučavaju da je grijeh i od njegovejavne promocije, ali istovremeno upozorila da u javnom prostoru niko nema pravo na ekskluzivitet, niti u njemu može biti mjesta nasilju kojim se služe pojedinci protiv neistomišljenika. Takvu poruku su imami prenijeli vjernicima jučer na džuma-namazu u svim džamijama u domovini. Samo koji dan ranije Islamska zajednica je prezentirala rezultate cjelogodišnjeg akcionog plana borbe protiv poroka kockanja. Za Islamsku zajednicu promocija moralnih vrijednosti i suprotstavljanje onome što smatra da su društveni poroci je stvar misije. 

Nedjelja, 8. septembar 

Neki su željeli drugačiji ishod Parade

Održana je prva povorka LGBT osoba u glavnom gradu BiH, posljednja „prva“ u jednom evropskom glavnom gradu i prva „prva“ u regionu bez nasilja. Sramotno je bilo vidjeti kako su neki mediji već bili pripremili izvještaje o „radikaliziranom Sarajevu“ kao gradu koji ne pripada Evropi, a Bosni kao „tamnom vilajetu“ za koji bi oni trebali dobiti mandat da tamošnje „zaostale muslimane“ emancipiraju i uče ih evropskim vrijednostima kao jedini njeni nosioci. Najplastičniji primjer toga je bio prilog Hrvatske državne novinske agencije - HINA koji je objavljen na portalu Indeks.hr u kojem se tretiraju dva saopćenja, ono Islamske zajednice u BiH i Katoličke crkve. Teško se oteti dojmu da su mnogi priželjkivali drugačiji ishod Parade, odnosno da su priželjkivali daljnju polarizaciju društva i da islam i muslimane na ovim prostorima prikažu kao nasilju sklone.

Ponedjeljak, 9. septembar 

Put u Veliku Britaniju

Danas sam u pratnji reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića krenuo u radnu posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Putujemo zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i britanskim ambasadorom Metjuom Fildom (Matthew Field). Reisu-l-ulema će na zahtjev porodice pokojnog lorda Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) prisustvovati komemoraciji posvećenoj životu ovog istaknutog britanskog političara i diplomate. On je blisko sarađivao s reisu-l-ulemom dok je on bio muftija tuzlanski naročito oko rješavanja statusa Memorijalnog centra Potočari. Reisu-l-ulema smatra da je, pored brojnih reformi na kojima je radio, najznačajniji njegov doprinos insistiranje na procesuiranju ratnih zločinaca. Bez njegove odlučnosti mnogi od onih koji su suočeni makar s dijelom onoga što su radili i sada bi slobodno hodali. Dobro je da pokazujemo kako BiH ne zaboravlja svoje prijatelje, kao što ne zaboravlja ni one koji su se o nju i njen narod ogriješili ili nisu uradili ono što su mogli.

Utorak, 10. septembar 

Kavazović čitao ajete

Na komemoraciji su bila četvorica bivših premijera. O lordu Ešdaunu govorio je Sir Džon Mejdžor (John Major), koji je priznao da se s njim nije u mnogo čemu slagao i da je on bio politički protivnik koji mu je kasnije postao prijatelj. Ali i on je dugo i kroz anegdote govorio pohvalno o svemu što je Pedi radio u Bosni, iako bi se teško na tom planu sam imao čime pohvaliti. Reisu-l-ulema je čitao ajete iz sure Ta-Ha s propovjedaonice Vestminsterske opatije. Čitao ih je na bosanskom, svi prisutni su čitali engleski prijevod. Bilo je to priznanje ne samo za reisu-l-ulemu Kavazovića nego i za narod koji kao vjerski lider predstavlja, pa i za BiH. U razgovoru s britanskim muslimanima tek smo shvatili koliko je ovaj gest i za njih bio ohrabrujući.

Srijeda, 11. septembar 

Britanka zaustavila reisu-l-ulemu 

Prelazeći Vestminsterski most, jedna gospođa zaustavi reisu-l-ulemu da ga upita je li on jučer čitao molitvu na komemoraciji lordu Ešdaunu. Kaže da je pratila komemoraciju na velikom ekranu i da je bila dirnuta njegovim prisustvom. Kaže zna šta se sve dešavalo u Bosni, ali da je veoma zabrinuta za Britaniju. Kaže puno je toga sličnog. Veli da je bilo lijepo vidjeti sve zavađene političare na jednom mjestu i da se nada da smo svi nešto od onoga što se u Bosni dešavalo naučili. Reisu-l-ulema je tokom dva dana održao više sastanaka s nekoliko ministara u vladi, lordovima, našom baronesom Helić i vrijednim ljudima iz projekta “Remembering Srebrenica”. Na svim sastancima reisu-l-ulema je imao istu poruku. Uvijek je u fokusu država BiH, svi njeni građani, narodi, naš islamkski identitet i sjećanje na Srebrenicu.

Četvrtak, 12. septembar 

Stigli smo u Njemačku

Danas smo stigli u Njemačku. Dočekali su nas naši ljudi na aerodromu na čelu s muftijom za Evropu izvan domovinskih zemlja dr. Osman ef. Kozlićem. U subotu će biti organizirana svečana ceremonija njegove inauguracije za muftiju u Zapadnoj Evropi. To je historijski iskorak za zajednicu. Naš narod sve više živi u ovom dijelu svijeta, jednom ćemo valjda biti i jedan prostor. Puno je posla, ali je ovo dokaz da se predstavljanju islama u Evropi i pristupa institucionalno. Mnogi od bosankih muslimana očekuju da pomognu novim evropskim muslimanima i ovo je korak u tom pravcu.

Petak, 13. septembar 

Reisu-l-ulema održao hutbu u Majncu

Reisu-l-ulema je održao hutbu u novoizgrađenoj džamiji u Majncu koja će u nedjelju, ako Bog da, biti svečano otvorena. U hutbi je, između ostalog, kazao: „Sretan sam, jer sam danas s vama nesvakidašnjim i radosnim povodom. Kao narod i zajednica, narednih dana zajednički ćemo načiniti velike korake. Svečano ćemo imenovati muftiju za Evropu izvan domovinskih zemalja i zvanično otvoriti ovu prelijepu džamiju. Ovo je historijski trenutak, koji će ostati upisan u našoj nacionalnoj historiji, ali i historiji islama u Evropi“. Bila mi je čast i zadovoljstvo što sam u ovih sedam dana imao priliku prisustvovati događajima koji su skoro pa svaki pojedinačno „historijski“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.