KOMENTAR DANA

Zdravlje ili slavlje

Niko nema pravo svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrožavati živote drugih

Edin Skokić. Avaz

Piše: Edin Skokić

6.12.2020

Prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa Tuzlanski kanton ima 200 hospitaliziranih pacijenata. Osam dana nakon „crnog petka“ osvanula je „crnja subota“ i, dok se medicinsko osoblje posljednjim atomima snage bori za očuvanje kakvog-takvog zdravstvenog sistema, građani koji negiraju postojanje virusa pripremaju se za doček Nove godine.

Za razliku od marta ove godine, kada je Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH odmah usvojio radikalne mjere, kraj godine građani, koji su iskusili opasnosti koronavirusa na svojoj koži, dočekuju prepušteni sami sebi.

Zemlje u bližem i daljem okruženju pripremaju se za vrhunac trećeg vala koronavirusa, a kod nas se vode rasprave o tome treba li se i na koji način organizirati novogodišnje slavlje.

Naredna sedmica je ključna... Čuli smo to nebrojeno puta. No, posljednjih mjeseci ključan je svaki naredni dan, a ne sedmica i zbog toga čudi što se usvajaju mjere koje su u praksi neprovedive i nedorečene.

U trenucima kada počinje eksperimentalno vakcinisanje, naša država klizi ka italijanskom ili španskom scenariju. Bolnički kapaciteti su popunjeni, ljekari i medicinsko osoblje su ili zaraženi ili na izmaku snaga, a ususret nam dolazi Nova godina.

Život mora ići dalje, ali... Svako ponaosob mora izabrati između zdravlja i slavlja, ali pri tome na umu mora imati da niko nema pravo svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrožavati živote drugih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.