KOMENTAR DANA

Jedinstven Mostar

Konceptu cementiranja politike getoizacije suprotstavlja se drugačiji koncept

Meliha Smajkić. Arhiv

Piše: Meliha SMAJKIĆ

16.12.2020

Do lokalnih izbora u Mostaru ostala su svega četiri dana. Predizborna kampanja koja ulazi u sami finiš praktično je iskristalizirala tri pozicije “Koaliciju za Mostar 2020”, “Bh. blok” i HDZ BiH.

Od njihovih rezultata zavisit će i konačno rješenje križaljke ko će imati većinu u budućem Gradskom vijeću i ko će biti gradonačelnik Mostara. Veliki su ulozi u igri. 

Da je tako, pokazali su iz HDZ-a koji su tokom svoje kampanje u mobiliziranju glasača imali podršku samog vrha vlade susjedne nam države i tokom čijih se predizbornih aktivnosti nije propuštalo iznositi da je „Mostar stolni grad Hrvata“.

Ali konceptu cementiranja politike getoizacije suprotstavlja se koncept jedinstvenog Mostara. Činjenice su neumoljive i govore da je grad na Neretvi istinski multietnički grad u BiH u kojem se i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i svi koji se ne izjašnjavaju tako žele osjećati slobodnim i komotnim.

Stoga, u pravu su oni koji kažu da podjela Mostara nadvoje znači podjelu BiH natroje. Jer samo jedinstveni Mostar, grad koji svi njegovi stanovnici osjećaju svojim, može biti primjer kako bi u budućnosti trebalo graditi cijelu BiH. I zato, zajedničko djelovanje svih koji takvom Mostaru misle i žele dobro mora biti imperativ.

Za bilo kakve podjele u ovoj mostarskoj priči mjesta nema niti može biti. Previše je patnje na leđima Mostaraca kojima se, napokon, ukazala prilika da se izbore za svoj grad koji će biti jedinstven, antifašistički, moderan, evropski, grad iz kojeg oni i njihova djeca neće željeti da odu.

Izbori u Mostaru bit će historijski događaj za njegove stanovnike kojima je punih 12 godina bila ukradena demokratija. Velika izlaznost na izbore značit će i vlast s jakim izbornim legitimitetom. Za bolje i drugačije sutra, za Mostar - Mostarcima, važno je da uzmu sudbinu u svoje ruke.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.