KOMENTAR DANA

Mia s kokardom

Kalabić je počinila svoj moralni i akademski harakiri, ali ostaje pitanje koliko je još oko nas “kokardašijanki”

Kalabić i Mihailović. Arhiv

Piše: Edin Skokić

4.3.2021

Zvijezda vodilja za mlade naraštaje u bh. entitetu RS je Dragoljub Draža Mihailović, komandant samoproglašene Jugoslovenske vojske u otadžbini, nastale spajanjem četničkih jedinica, koji je zbog ratnih zločina i saradnje s nacističkom Njemačkom u Beogradskom procesu osuđen na smrt strijeljanjem 1946. godine.

Upravo ga je kao “zvijezdu vodilju”, uprkos nepobitnim historijskim činjenicama, svojevremeno okarakterizirala narodna zastupnica Jelena Trivić, a dominantni narativi veličanja ratnih zločina iz svih prethodnih ratova iznjedrili su generacije koje u virtuelnom svijetu glorificiraju fašističke simbole i vođe.

Posljednji primjer dolazi iz antifašističke Tuzle, u koju Dražini četnici nisu ušli u Drugom svjetskom ratu, baš kao ni Mladićevi i Karadžićevi zločinci u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Obrazovni sistem u bh. entitetu RS i već spomenuti narativi oslobodili su duhove iz zločinačkih lampi, pa zbog toga i visokoobrazovane osobe, poput izvjesne Admire Mije Kalabić, ne žele ili neće da naprave jasnu distinkciju između dobra i zla.

Edin Skokić. Avaz

Zbog kokarde na glavi Mia “Kokardašijan” ostala je bez posla asistentice na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za njemački jezik i književnost. No, ostaje pitanje šta je osoba takvih “moralnih karakteristika” svih ovih godina podučavala studente Univerziteta u Tuzli i polaznike škole njemačkog jezika u centru Tuzle.

Postavlja se pitanje i šta se sve krije u glavama učenika koje je iznjedrio aktuelni obrazovni sistem RS. Ispod Instagram filtera kad-tad na vidjelo izađe zlo kojim su zatrovani i koje nanosi nepopravljivu štetu prvenstveno njima, a onda i svim građanima BiH. Mia Kalabić je počinila svoj moralni i akademski harakiri, ali ostaje pitanje koliko je još oko nas “kokardašijanki”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.