LIČNOST DANA

Đanluđi Donaruma: Igrač odluke

Odbranio odlučujući penal Morati

Donurima: Proučavao španske izvođače. Arhiv

G. Š.

8.7.2021

Fudbalska reprezentacija Italije plasirala se u finale Evropskog prvenstva pobjedom protiv Španije nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a junak “Azura” bio je golman Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma), koji je odbranio odlučujući jedanaesterac Alvaru Morati.

U penal seriji prvo je golman Španaca Unai Simon zaustavio Manuela Lokatelija (Locatelli), ali je na drugoj strani odmah potom Dani Olmo poslao loptu preko gola. Do pete serije su svi izvođači bili precizni, da bi onda Donaruma zaustavio Moratu, dok je Žoržinjo (Jorginho) potvrdio pobjedu Italije.

Donaruma je nakon utakmice izjavio da je proučavao španske izvođače penala s trenerima golmana, ali ipak, tu je, kako kaže, malo i do instinkta. A gledao je sve, od govora tijela, prije penala, do ponašanja izvođača.

Đanluiđi Donaruma rođen je 25. februara 1999. u Kastelamare di Stabiji, gdje je u lokalnom Kastelamareu učio golmansku abecedu. Kasnije, lopta ga je 2013. odvela u omladinski pogon Milana. U prvi tim “Rosonera” prekomandiran je dvije godine kasnije, a trenutno je slobodan igrač. Karijeru će nastaviti u PSG-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.