LIČNOST DANA

Đanluiđi Donaruma: Najbolji igrač Eura

Prvi golman kojem je pripala nagrada za najboljeg na EP

Donaruma: U finalu odbranio penale Sanču i Saki. Agencije

Piše: G. Š.

13.7.2021

Golman fudbalske reprezentacije Italije Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma) proglašen je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva 2020.

Dvadesetdvogodišnji „portir“ „Azura“ bio je na visini zadatka tokom cijelog završnog turnira, a odbranama se istakao i u velikom finalu - posebno u penal-seriji protiv domaćina Engleske (4:3).

Odbranio je penale Džejdonu Sanču (Jadon Sanch) i Bukaju Saki (Bukayo) te tako pogurao nacionalni tim Italije ka tituli, dok je šut Markusa Rašforda (Marcus Rashford) zaustavila stativa. Također, Donaruma u grupnoj fazi nije primio nijedan gol, dok je u nokaut-fazi kontinentalnog takmičenja u svakoj utakmici po jednom vadio loptu iz svoje mreže.

Donaruma je prvi golman kojem je pripala nagrada za najboljeg igrača Eura, koja se dodjeljuje od Evropskog prvenstava 1996. godine.

Đanluiđi Donaruma rođen je 25. februara 1999. u Kastelamare di Stabiji, gdje je u lokalnom Kastelamareu učio golmansku abecedu. Karijeru će nastaviti u PSG-u, a za A reprezentaciju Italije branio je u 33 utakmice te još njih 24 za omladinske selekcije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.