KOMENTAR DANA

Zaštitimo djecu

Upozorenja koja sve češće čujemo, radi sigurnosti naših najdražih, ne smijemo ignorirati

Opasnost djeci prijeti sa interneta. Ilustracija

Piše: Alen Bajramović

31.8.2021

Mjesecima već policijske agencije, mediji i eksperti upozoravaju na, sada već ne tako novu, opasnost koja djeci prijeti sa interneta i društvene mreže zlokobnog naziva TikTok. Kroz različite „izazove“ na ovoj kineskoj aplikaciji maloljetna djeca doživljavaju povrede, bilježe se smrtni slučajevi, a pojedini tragični događaji samoubistava maloljetnika, poput nedavnog u susjednoj Crnoj Gori, vjerovatno će zauvijek ostati obavijeni velom tajne i bez pouzdanih dokaza je li i njih izazvao neki od monstruma koji vrebaju iza tastature.

Policijske agencije u BiH još u martu ove godine upozorile su građane, posebno one koji znaju da njihova djeca imaju profil na TikTok-u, da odmah provjere njihove aktivnosti na internetu. Povod ovom upozorenju bila je informacija INTERPOL-a da je najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba uz prijenos na ovoj društvenoj mreži. Srećom, takav događaj nije zabilježen, ali činjenica da je TikTok označio uzbunu i u međunarodnim okvirima govori o velikoj, nevidljivoj opasnosti kojoj su izloženi naši najdraži.

Zadržavanje daha do gubljenja svijesti pa i gušenja, međusobno povrjeđivanje, opasni izazovi u saobraćaju, stavljanje soli i leda na kožu što uzrokuje plikove, polijevanje vrelom vodom ... bezbroj je okrutnih „igrica“, koje naivni dječji umovi prihvataju i u njima učestvuju. U vremenima kada traje teška borba za preživljavanje, kada pored obaveza na radnim mjestima najmanje vremena imamo za sebe i one oko nas, ovakva upozorenja treba shvatiti ozbiljno.

Vremena za provjere s kim, gdje, kako i o čemu naše dijete komunicira mora biti. Kao i za razgovor o onome što brine, čini odsutnim ili povučenim naše dijete. Psiholozi savjetuju da djecu moramo naučiti da razviju kritičko mišljenje i da sve što čuju ne prihvataju kao činjenicu, jer opasnosti sa interneta podjednako su opasne kao i stvarnom svijetu. Pojedine države zabranile su TikTok, neke su pokušale pa naišle na pravne barijere, tako da oslanjanje na državne institucije predstavlja preveliki rizik.

Zato upozorenja koja sve češće čujemo, zbog sigurnosti naših najdražih, ne smijemo ignorirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.