LIČNOST DANA

Aida Đonlić-Hilgart: Iskrena humanitarka

Sakupila 30 hiljada dolara za izbjeglice iz Afganistana

Đonlić-Hilgart: Ljepotica u službi altruizma. Agencije

Piše: A. H.

10.9.2021

Aida Đonlić-Hilgart emigrirala je iz BiH u Ameriku uljeto 1996., nakon ratnog grotla. Rođena Brčanka nikada neće zaboraviti taj sudbonosni let, od kojeg još čuva kartu koja je značila početak njenog novog života od nule. Naime, njeni roditelji bili su jedni od rijetkih sretnika koji su osvojili američku lutriju za zelenu kartu, pa su se preselili na Floridu.

Aida danas nema mnogo sjećanja na taj period, većinu je izbrisala zbog traume koju je doživjela kao izbjeglica u stranoj zemlji.

Tek kada je postala majka, shvatila je žrtvu kroz koju su njeni roditelji prošli kako bi joj pružili bolji život i veće mogućnosti. Završila je fakultet s desetkama i počela raditi u finansijskoj industriji, sve dok nije i sama postala majka.

Desio se Afganistan te blogerica pakuje kofere i s djecom se upućuje u Bahrein, gdje, uz pomoć donacija svojih prijatelja i pratilaca, sakuplja čak 30 hiljada dolara, od kojih je osigurala sve najpotrebnije stvari za izbjeglice.

Đonlić-Hilgart nije zaboravila patnju i iskušenja koja je prošla kada je i ona bila u istoj poziciji prilikom emigracije u Ameriku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.