KOMENTAR DANA

Trn u cipeli

Zar bi za sebičnost Evropu optužilo više od milion i po Bosanaca koji su u njoj našli bolji život

Hoće li BiH dospjeti u EU. Ilustracija

Piše: A. Bajramović

8.10.2021

Od države koja je nekada bila lider evropskih integracija u regionu, BiH je za nekoliko godina došla u poziciju da se uspjehom i povodom da se radujemo predstavlja još jedna evropska deklaracija u kojoj nam se obećava budućnost u EU.

Uzalud izjave da EU ne bi bila potpuna bez nas kada se ni u narednih najmanje deset godina ne možemo ni približiti društvu uređenih i prosperitetnih država. Ili, drugačije rečeno, što će još najmanje deceniju pojesti skakavci i političari kojima nered, bezakonje i život na rubu najviše odgovaraju.

No, ruku na srce, dobro je što se Bosnom i Hercegovinom, tim trnom u cipeli civiliziranog svijeta, uopće još iko i želi baviti, a kamoli joj posvećivati samite, izdvajati milijarde i slati diplomate koji će ovdašnjim duducima crtati šta da rade kako bi sukobi postali prošlost, a život njenih građana bio bolji.

Nesmotrene poruke iz Sarajeva koje dolaze od neodgovornih političara, analitičara, pa i pojedinih (bivših) vjerskih lidera, sasvim su dovoljan razlog da BiH bude izbrisana i iz dugoročnih planova EU.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije nekoliko dana je upravo EU optužio za sebičnost i neodgovornost (!?) te kazao da je EU zapadnom Balkanu “malo dala, a puno uzela” te da nam nastavljaju uzimati “mlade, zdrave, obrazovane ljude”.

Na stranu što je veo zaborava prekrio milijarde bez kojih bismo i danas živjeli na zgarištima, ali zar lider najveće bošnjačke stranke zaista očekuje da mladi, zdravi i obrazovani ostare u državi u kojoj se decenijama pljačka i zapošljava po stranačkim linijama, u kojoj obrazovani i nezaposleni svjedoče rasipništvu i bahatosti nepismenih i iz koje se razroko gleda ka EU i Turskoj?

Zar bi za sebičnost Evropu optužilo više od milion i po Bosanaca koji su u njoj našli bolji život kad su već iz svoje domovine, u ratu, ali i miru, protjerani? Izdaja je riječ koju često spominju i pojedini analitičari dok pokušavaju opravdati nesposobnost domaćih vlasti.

Pitanje je kakve motive i alternativu u svojim glavama imaju sve glasnije optužbe EU, ali da bi zbog daljnje izolacije i konfrontacije sa svijetom - s užom okolinom već smo u stalnom sukobu - najveći gubitnici bili Bošnjaci, vidi se iz aviona. Budući da sve podsjeća na vic u kojem je Suljo Muju branio od nasilnika, a ovaj dobivao šamare, jedina poruka ovakvoj politici bila bi - ne branite nas više, Istoka vam!   


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.