KOMENTAR DANA

Naše budžetlije

Kako objasniti budžetlijama u EPBiH šta znači kopati u jami za 570 KM, kada čistačica u ovoj firmi ima plaću višu od 1.200 maraka

Andelija: Skoro 15 godina na budžetskoj plaći. avaz

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

29.11.2021

Ko nije sišao u rudarsku jamu, taj i ne zna kako je zaraditi hljeb sa sedam kora. Glava u torbi, komad hljeba za pasom i put u nepoznato. Tako rudari u Federaciji BiH provode svaki dan.

Ovo bi mogao biti jasan odgovor pojedincima u Upravi „Elektroprivrede Bosne i Hercegovine“ (EPBiH), koji žele kopačima smanjiti primanja s 850 na 570 KM. Isplati li se riskirati život za mizerna primanja?

Ovaj plan, koji je skrojen kroz izmjene Pravilnika o radu, već davno je omča oko vrata rudarima. Zato su njihovi zahtjevi, koji su ponovo jučer usvojeni na sjednici Sindikata u Tuzli, više nego jasni.

Elektroprivreda BiH“ se poziva da odustane od primjene postojećeg Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku do usaglašavanja novih.

Poruka je jasna. Dosta je više igranja s rudarima. A, ruku na srce, s rudarima i njihovim sudbinama Vlada Fadila Novalića, koji je jučer objavio čudo neviđeno - da radi i nedjeljom - igra se pet godina.

Direktori EPBiH dolazili su i odlazili, a problemi su gurani pod tepih.

Dolaskom Komšićevog direktora Admira Andelije, koji je zamotan u SDA-DF-ovske igre i interese i čiju smjenu rudari i traže, samo je ubrzalo probleme. Pod krinkom borbe za radnička prava, krije se ustvari borba za resurse ove državne firme.

Jer, kako objasniti budžetlijama u EPBiH šta znači kopati za 570 KM, kada čistačica u ovoj firmi ima plaću višu od 1.200 KM.

Isto važi i za Andeliju. On je skoro 15 godina na budžetskoj plaći. Zato i ne čudi što ne prepoznaje zahtjeve rudara. Njemu je važna stabilnost EPBiH, koju rudari hrane.

Uostalom, Andelija je već ranije odbio sporazum koji mu je ponuđen, uz poruku da je prošlo vrijeme kada je Sindikat smjenjivao direktore.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.