KOMENTAR DANA

Program i po babu i po stričevima

Naslovi iz komšiluka i susjedstva i, naravno, iz Turske pune serijski program bh. televizija

Uglavnom je svima sjećanje stalo kod „Lud, zbunjen, normalan“. Arhiv

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović

9.2.2022

Kada je snimljena posljednja bosanskohercegovačka serija? Da - vrijeme istječe, a malo ko se može sjetiti. Uglavnom je svima sjećanje stalo kod „Lud, zbunjen, normalan“, koja se već godinama ne emitira u BiH, jer niti jedna TV kuća ne želi dati novac za nove epizode.

Ali zato naslovi iz komšiluka i susjedstva i, naravno, iz Turske pune serijski program bh. televizija. Gutaju se sapunice i serije boljeg ili lošijeg kvaliteta i usto se neminovno usvaja ponešto iz kulture ili supkulture Srbije, Hrvatske, Turske...

Tolika je depresija zavladala na ovom polju u našoj zemlji da se oprezno dočekuje i serija „Kotlina“, koju bh. oskarovac Danis Tanović snima u Sarajevu i o Sarajevu.

Još nekoliko serija se trenutno priprema i nije do bh. autora ili glumaca, već do TV kuća. One su te koje, kako se čini, i po babu i po stričevima daju novac, dakle kupuju programe koji će se emitirati. Sve se mora platiti, ne daje niko gratis seriju da se emitira. Nije malo onih koji više vole platiti stranu reprizu nego bh. premijeru.

I nije do kvaliteta. Naprotiv! „Konak kod Hilmije“ je vrhunska serija, ali niko ne da pare za nju. Ali zato svi vrlo dobro znamo za šta se daju pare.

Dakle, jasno je na kome je potez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.