KOMENTAR DANA

Putinov upaljač

Ovaj diplomata već mjesecima otvoreno prijeti medijima, državi BiH, ali i zemljama regiona

Ambasada Rusije u BiH, s Igorom Kalabuhovom na čelu, otvoreno je jučer zaprijetila OHR-u. Arhiv

Piše: Miralem Aščić

14.4.2022

Ambasada Rusije u BiH, s Igorom Kalabuhovom na čelu, otvoreno je jučer zaprijetila OHR-u i Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), visokom predstavniku u BiH.

- Nastavi li PIC popuštati Šmitu, odgovornost za destabilizaciju će pasti na međunarodnu zajednicu - stoji u reakciji Ambasade Rusije u BiH, koja se našla uvrijeđena odlukom Šmita da suspendira Zakon o imovini u RS.

Ova nova i nimalo bezazlena prijetnja trebala bi konačno biti shvaćena ozbiljno. Jer Kalabuhov je top u rukama opasnog Vladimira Putina, predsjednika Rusije, kojem je destabilizacija zapadnog Balkana, prema tvrdnjama stručnjaka, novi i nimalo nemoguć cilj.

Jer iza svega što priča Kalabuhov stoji Moskva. Ovaj diplomata već mjesecima otvoreno prijeti medijima, državi BiH, ali i zemljama regiona. Svaki put naše zemlje u NATO savez za Kalabuhova je nemoguć. I to otvoreno priznaje.

Prijetnja “udarom iz dna ruske duše”, koju je uputio novinarima „Avaza“ i, kako je rekao, cinicima sa Zapada, i to četiri dana pred rusku invaziju na Ukrajinu, samo dokazuje da je riječ o diplomati opasnih namjera, čije su prijetnje itekako opasne.

Ovo je novi alarm za državu BiH. I dok države Evrope i regiona zbog ruske invazije protjeruju ruske diplomate, bh. vlast, barem ona koja se poziva da štiti interese države, spava i ne poduzima ništa.

Umjesto da slijedimo primjere Slovenije i Hrvatske, koje su protjerale na desetine diplomata, čekamo da nam Kalabuhov, čija je država u svijetu proglašena agresorskom i zločinačkom, drži moralne lekcije i pritom svima prijeti.

Vrijeme je da ga pošaljemo kući. Što prije, to bolje - po sve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.