LIČNOST DANA

Igor Kalabuhov: Prijeteći Rus

Razumljiv je njegov strah da bi ruski utjecaj mogao biti počišćen iz BiH

Kalabuhov: Opet se cirkusira. Arhiv

Piše: D. H.

15.4.2022

Ambasada Rusije ponovo prijeti. I usput se cirkusira. U objavi na svom Facebook profilu zaprijetili su "mogućom destabilizacijom" Bosne i Hercegovine "ukoliko pojedini članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira nastave popuštati samovolji Kristijana Šmita (Christian Schmidt)".

Ovom objavom ruski ambasador Igor Kalabuhov nam otkriva da je on očito taj koji je spreman na poteze destabilizacije, jer ukoliko Šmit provodi odluke koje nisu po volji ovoj državi, a on na to prijeti mogućom destabilizacijom, ko onda može biti faktor koji proizvodi tu destabilizaciju?

No, destabilizacija je upravo ono što je Rusija ovdje godinama radila. Jer kako se drugačije može nazvati direktna i nedvosmislena podrška ove države Miloradu Dodiku u njegovom udaru na državu i njene institucije, pokušajima jednostranog i vanustavnog preuzimanja njenih nadležnosti, negiranju genocida, svakodnevnom šovinističkom rječniku, vanustavnim referendumima...?

U PIC-u pak ova država redovno ima izdvojeno mišljenje u odnosu na sve zapadne zemlje. A, ako politička podrška Dodiku i njegovi česti susreti s Putinom i Lavrovom nisu dovoljni, tu je i „materijalno-logistička“ podrška, poput slanja Kozaka ili „Noćnih vukova“ u RS, organizacija koje mnogi sumnjiče za umiješanost u brojne ruske vojne poduhvate.

No, nakon agresije na Ukrajinu EU i zapadni svijet odgovorili su žestoko i ujedinjeno prema Rusiji, čime se upalio alarm da je potrebno i u BiH učiniti nešto po pitanju ruskog utjecaja i njihovih saveznika te trasirati ovu državu ponovo na ubrzan euroatlantski put.

Stoga je razumljiv strah Ambasade Rusije da bi njihov utjecaj mogao biti počišćen kao što su kompletna osoblja mnogih ruskih ambasada u evropskim državama. Ili, možda još bolje, kao što su ruske agresorske trupe iz Kijeva.

A time će i prijetnje Kalabuhova, vjerovatno, postati svakodnevica, iako, kada je Rusija u pitanju, nikada ne treba potcijeniti ni njihovu spremnost da konkretno destabiliziraju.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.