KOMENTAR DANA

Pusta želja

Ranije se kredit uzimao za višednevni odmor, sada za preživljavanje

I proteklih godina brojnim građanima je višednevni odmor bio samo san. Avaz

Piše: Meliha Smajkić

19.4.2022

U BiH skoro polovina građana živi na granici ili ispod granice siromaštva, kako su to pokazala nedavna istraživanja nevladinih organizacija.

Najveći broj radnika, više od 60 posto, jedva dobije plaću višu od 600 KM, a skoro polovina penzionera u FBiH ima najniža primanja, ona od famoznih 382,18 KM.

Četveročlana porodica je u martu, izračunali su sindikati, samo za minimalne troškove života morala izdvojiti 2.448,46 KM.

Tako je, već odavno, potpuno jasno da plaće i penzije bh. građana nisu dovoljne ni za podmirivanje najosnovnijih životnih potreba, a kamoli za ljetovanje od nekih sedam dana.


Meliha Smajkić. Avaz

I proteklih godina brojnim građanima je višednevni odmor bio samo san, a mnogima su od odlazaka na more ostala samo sjećanja. Naravno, veliki broj je i onih koji su putovali do Jadrana ili drugdje, ali su za taj ugođaj bili prisiljeni podizati kredite.

No, lani su se, uglavnom, cijene smještaja i usluga držale na nivou od godinu ranije, jer valjalo je pokriti rupe nastale usljed korone, ali sada su s Jadrana stigle ne baš popularne vijesti.

Nova turistička sezona donijela je i nove cijene. Usljed užasne inflacije, poskupljenja svega i svačega i što je, čini se, nezaustavljivo, na moru će ovog ljeta biti sve papreno skupo. Na pravo ljetovanje će samo rijetki. Jer sada se novac posuđuje i krediti se podižu kako bi se preživjelo.

Tužno zvuči i to da mnogima Jadran više nije mjesto odmora, već sezonske zarade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.