KOMENTAR DANA

Dodikov ustav

Čovjek koji godinama radi šta i kako hoće, zbog čega je završio na američkoj crnoj listi, optužio je Džaferovića da krši Ustav BiH

Milorad Dodik. Agencije

Piše: Miralem Aščić

18.5.2022

Gdje prestaje logika, počinje Bosna i Hercegovina.

U to smo se uvjerili na stotine hiljada puta. No, svaki novi dan donosi i novu nelogičnost. U glavnoj ulozi su opet bh. političari.

Ovoga puta Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH. Rekli bismo, očekivano i ništa novo.

Ne prođe dan a da nas Dodik ne počasti nekom novom izvalom. Neke su itekako opasne, ali pojedine i mimo svake zdrave logike.

Čovjek koji godinama radi šta i kako hoće, zbog čega je završio na američkoj crnoj listi, a zbog secesionističkih odluka i jednostranih poteza sankcionirala ga je i Velika Britanija, zatražio je jučer ostavku Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH?!

Dodik tvrdi da Džaferović krši Ustav BiH?! Nudio je jučer objašnjenje, uvjeravao novinare. Ali sebe je zaboravio... Niko ga nije ustvari ni pitao šta radi Milorad Dodik i kakve interese zastupa u Predsjedništvu.

On je ustvari zamjerio Džaferoviću zbog njegovog obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a prošle sedmice, kazavši da za to nije imao odobrenje Predsjedništva te da je iznio lične stavove.

Isti taj Dodik koji unazad 20 godina skoro svaki dan krši Ustav, oduzima nadležnosti od države, blokira institucije mjesecima i isto to predsjedništvo u kojem sjedi i prima plaću.

Isti taj Dodik koji godinama glasa mimo svih odluka članova Predsjedništva, putuje po svijetu, daje izjave iz Beograda o tome da je BiH nemoguća, da su RS potrebne policija i vojska, zvecka oružjem, podržava agresorsku Rusiju i bahato i hinjski tvrdi da on poštuje slovo Dejtona sada smatra da je Džaferović glavni negativac.

Dodiku je ustvari propao plan da se, umjesto Džaferovića, UN-u obrati Zoran Tegeltija, koji je već 15 dana, sa svitom od 11 ljudi, na turneji u Americi.

I baš bi bilo lijepo čuti šta bi to rekao Tegeltija u UN-u, a da je usaglašeni stav BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.