KOMENTAR DANA

So na ranu

Premijer je još jedanput kazao šta vlast neće, ali nikome do kraja nije jasno šta Vlada FBiH ustvari hoće

Fadil Novalić. Arhiva

Piše: Alen Bajramović

13.6.2022

Građani ove zemlje suočeni su s ekonomskom krizom takvih razmjera da joj se sličnosti mogu pronaći samo u ratnim godinama. Ekonomski stručnjaci, sindikati, penzioneri, socijalno ugroženi, čak i uobičajeno oprezne pojedine državne institucije, upozoravaju da imamo veliki problem, koji će do zime biti još veći.

Cijene goriva, hrane i ogrjeva prijete drastičnim posljedicama po desetine hiljada građana već iscrpljenih od dugogodišnjeg siromaštva i štednje čak i na hrani. Njima ne trebaju istraživanja Eurostata, jer osjećaju na vlastitoj koži da žive u najsiromašnijoj državi Evrope. U državi koja ne poduzima ništa da ih zaštiti i gdje im predstavnici vlasti, poput federalnog premijera Fadila Novalića, skoro pa svakodnevno trljaju so na ranu.

U posljednjem, ničim izazvanom medijskom istupu ovaj simbol socijalne neosjetljivosti, nesvjesnosti stanja oko sebe i bahatosti kakvu samo u BiH može pokazati vlast kazao je da Vlada FBiH neće sufinansirati cijenu hljeba "jer hljeb nije teško svakom kupiti".


Alen Bajramović. Avaz

Premijer je još jedanput kazao šta vlast neće, ali nikome do kraja nije jasno šta Vlada FBiH ustvari hoće! Na koji je način došla do podatka da u FBiH živi 10.000 socijalno ugroženih porodica za koje tek priprema socijalni program?!

Zašto vlasti zatvaraju oči pred činjenicom da cijenu potrošačke korpe puževim korakom prate mjesečna primanja ogromne većine radnika, penzionera, građana? Može li razumjeti brigu jednog penzionera kako da za svojih 420 KM kupi lijekove, ne bude mnogo gladan i da se ne smrzne u decembru?

Zna li da je iznos penzije koju prima 75 posto penzionera u FBiH pet i po puta manji od cijene potrošačke korpe? Da je prosječna plaća oko 1.000, a potrošačka korpa 2.600 KM?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.