LIČNOST DANA

Adis Bećiragić: Vratio vjeru u državni tim

Njegov potpis na igri "Zmajeva" sigurno će biti sve vidljivi

Adis Bećiragić: Vodio Zmajeve do pobjede nad Francuzima. KSBiH

Piše: G. Š.

29.8.2022

Naša košarkaška reprezentacija je u sarajevskoj Skenderiji ostvarila jednu od najvećih pobjeda u historiji. U grotlu dvorane "Mirza Delibašić" pala je favorizirana, velika Francuska (96:90 nakon dva produžetka), predvođena NBA zvijezdama, a jedan od glavnih “krivaca” za to je, sigurno,selektor "Zmajeva" Adis Bećiragić, koji je, nakon debakla u Podgorici, stoički podnio sve kritike. I opravdane i neopravdane.

Naš državni tim je prije duela s olimpijskim viceprvacima bio otpisan. No, ponovo su pobijedili bosansko srce i inat, iako treba istaknuti i to da je selektor Bećiragić na najbolji način pripremio i vodio utakmicu, koja je svim Bosancima i Hercegovcima vratila vjeru u naš tim.

Njegov potpis na igri "Zmajeva" sigurno će biti sve vidljiviji iz utakmice u utakmicu, jer, ipak, ništa se ne može napraviti preko noći. A naša reprezentacija je prije početka sezone, odnosno avgustovskog prozora odigrala samo dvije kontrolne utakmice...

Adis Bećiragić je rođen 18. juna 1970. godine u Sarajevu. Košarkašku abecedu učio je u KK Bosni, za koju je debitirao sa samo 16 godina. Rat je dočekao kao igrač zeničkog Čelika.

Po završetku igračke karijere ostao je u Ilkeru, gdje je odmah postao trener kadetskog tima. Legendarni Bogdan Tanjević ga je 2004. godine pozvao za asistenta u stručni štab reprezentacije Turske. A školovanje uz Bošu mora dati rezultat. Tako je 2009. postao prvi trener Kepeza, a potom su uslijedili angažmani u Darušafaki, Gaziantepu, Konji, Petkimu, Ušaku... Bio je i trener kosovskom klubu Peja, a posljednje dvije sezone osvajao je titulu prvaka Kosova s ekipom "Golden EY". Kratko je bio i selektor Iraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.