KOMENTAR DANA

Počasna građanka

To što na prvi pogled izgleda vrlo simpatično, možda bi moglo imati onu crnu stranu

Borjana Krišto. AP

Piše: Nermin Demirović

7.10.2022

Drama u Švrakinom Selu, ovo je najčešći naslov u medijima koji se odnosi na sarajevsko naselje koje je godinama nekako van posebnog interesa vlasti, a, ponekad se čini, i onih koji u njemu žive. Za Švrakino Selo se kaže da će vam tamo ljudi spasiti život ako zatreba, ali možda vam bude falio novčanik.

I zbilja i šala, ima tu svega, ali sada je ovo sarajevsko naselje, koje, uzgred, nije selo, došlo na naslovnice zbog politike.

Borjana Krišto, kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH, na jednom biračkom mjestu u ovom naselju osvojila je 128 glasova, odnosno 41,83 posto.

Da se razumijemo, možda mnogi ne znaju, ali u Švrakinom ima Hrvata i dobro upućeniji znaju da su tamo neka druga mjerila bitnija od nacionalnosti, ali svakako je uvjerljiva pobjeda Krišto veliko iznenađenje.


Nermin Demirović. Avaz

Možda bi mogla biti i neka šala, jer, ako igdje ima smisla za humor, ima ga u ovakvim sredinama, ali to što na prvi pogled sve izgleda vrlo simpatično, što je krenula zabava na društvenim mrežama, možda bi moglo imati onu crnu stranu.

Bez prejudiciranja, isto kolika je mogućnost da Borjana ovako uvjerljivo slavi na biračkom mjestu u Švrakinom Selu, tolika je i mogućnost da se radi o izbornom inžinjeringu. Ako je Jelena Trivić u svom selu mogla imati nula glasova, zašto ne bi Borjana u Švrakinom mogla imati 128?

I jedno i drugo, ali i uspjeh Borjane u Gračanici i neke nule Trivić u drugim sredinama daju za pravo onima koji tvrde da ni ovog puta nije prošlo bez izbornog inžinjeringa. Kako bi narod rekao, "duša je ukrasti", a mašte nikada nije nedostajalo. Ko je tu šta dopisivao ili pogrešno upisivao, vjerovatno nikada nećemo saznati.

Zato Borjanu za počasnu građanku Švrakinog i do neke nove prilike, pa ko koga prevari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.