LIČNOST DANA

Pep Gvardiola: Fudbalski genijalac

Pobjedom nad Junajtedom u FA kupu njegov Siti je došao do historijske prilike da osvoji tripletu

Gvardiola: Ostalo još da osvoji Ligu prvaka u subotu. Printscreen

Piše: Ema Maslo

5.6.2023

Plavi dio Mančestera slavi. Siti je pobijedio Junajted sa 2:1 u finalu i osvojio najstarije takmičenje – FA kup. Ovo je drugi trofej u sezoni za tim sjajnog Pepa Gvardiole (Guardiola), a trijumfom nad ljutim gradskim rivalom „Građani“ su došli na korak do osvajanja triplete, osvajanja prvenstva, kupa i najvećeg svjetskog takmičenja – Lige prvaka.

Najveću zaslugu ima genijalni španski trener sa svojom fudbalskom filozofijom. Pokazao je briljantnost u pravljenju strategija protiv protivnika, odličan je u taktičkim kretanjima, dovođenju vrhunskih pojačanja, a također je svjetska klasa kada se radi o promjenama tokom meča.

Siti je dominirao u Engleskoj pod njegovom palicom. Otkad je tu španski strateg, „Građani“ su bogatiji za pet titula prvaka Engleske, četiri trofeja Liga kupa, dva u Superkupu... Ipak, u FA kupu nisu imali toliko uspjeha. Španac ga je osvojio samo jednom, prije četiri godine, a uglavnom su takmičenje završavali i prije finala.

Zbog toga je velika pobjeda protiv Junajteda još slađa. Mogao bi Španac sljedeće subote napraviti historijski rezultat u finalu Lige prvaka u Istanbulu, no za to će morati slaviti protiv našeg Edina Džeke i Intera.

Pep Gvardiola je rođen 18. januara 1971. godine. Imao je dobru fudbalsku karijeru, no njegovo ime u historiji ostat će upisano zlatnim slovima nakon sjajnih uspjeha na klupi Barcelone, Bajern Minhena i Mančester sitija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.