KOMENTAR DANA

Niste epski heroji

Dodajte so na ranu preživjelima. A druge učite da mogu samo biti nagrađeni za svoj nacionalizam

Studentice koje su veličale ratnog zločinca. Facebook

Nerma Ajnadžić

17.7.2023

„Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda. Kao dijete - zaigrano, prostodušno, naivno, lakovjerno, djetinjasto... Zato ono prvo i pruža ruke...“ Napisao je to svojevremeno Đorđe Balašević, čovjek koji je pripadao onoj manjini pacifista na ovim prostorima.

Iako se nikada nije upitalo treba li, Sarajevo je dom za mnoge iz drugih gradova koji dođu tu raditi, studirati, živjeti... Pitaju te kako se zoveš jer, je l', moraju imati evidenciju, ali malo koga briga kako se izjašnjavaš po nacionalnosti i vjeri. Tako i treba.

Sve dok dvije studentice iz bh. entiteta RS, koje zdušno uzimaju sve blagodati Sarajeva u vidu učenja, ne pokažu pravo lice njih i njima sličnih. Nacionalista! Fašista! Neljudi!

Reći: „Nek' smo vas pobili“, misleći na Bošnjake koji su masovno stradali u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u najmanju je ruku glupo i pokazuje svu neobrazovanost. O empatiji nećemo, jer očigledno je to još jedna riječ koju nisu naučile tokom školovanja u dijelu Bosne, podaleko od Sarajeva.

To je kriv sistem koji od 1995. naovamo obrće historiju prodavajući priču kako su branili otadžbinu, istu onu kojom su sokolili vojnike 90-tih. „Srbi su ugroženi.“ Govorili su to tada, govore i danas.

Nerma Ajnadžić. Avaz

Jesu, ali samo svojim zaslugama. Jesu jer ste se sami doveli na stub srama, a onda krivite sve oko vas za to, umjesto samo da pogledate istini u oči.

Iste te studentice su uz fotografiju krvnika i ratnog zločinca Ratka Mladića napisale: „Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj.“ Da, u RS uče da je zločin junaštvo. Da će oni koji na rukama svojim nose krv nedužnih biti opjevani poput epskih heroja iz grčkih mitologija.

Srbija je pokazala da nikad neće priznati zločince kao takve, kao ni genocid počinjen u Srebrenici, već će ga i dalje kvalificirati kao „strašan zločin“.

One su od svojih učitelja, poput Milorada Dodika, predsjednika RS, nagrađene. I to stipendijom za školovanje u Beogradu na Akademiji za nacionalnu bezbjednost, na poziv direktora Aleksandra Vulina. To je tek sramota!

Dodajte so na ranu preživjelima. A druge učite da mogu samo biti nagrađeni za svoj nacionalizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.