KOMENTAR DANA

Ne sam, Kristijane

Krajnje je vrijeme da Šmit svoju poziciju počne obnašati daleko odlučnije i snažnije nego što je to do sada bio slučaj

Kristijan Šmit. Twitter

Danijal Hadzovic

14.9.2023

Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) uistinu nije lako. Sve ono najgore od najgoreg što ova zemlja ima sručilo se na njega od prvog dana. Milorad Dodik časti ga najgorim uvredama, tvrdi da nije legalni visoki predstavnik, da vrši udar na Republiku Srpsku i prijeti mu hapšenjem. Ovo posljednje, doduše, rekne pa porekne, no nije da nismo navikli od Dodika slušati svakakve pompezne gluposti koje nema namjeru provesti. S druge strane, SDA – DF kružok od prvog dana sipa paljbu po Šmitu da radi na rastakanju BiH i palestinizaciji Bošnjaka, a njihovi medijski kerberi s različitim dijagnozama idu dotle da visokog predstavnika maltene proglašavaju nacistom.

Kako je istovremeno moguće raditi i na uništavanju BiH za interes RS i uništavanju Republike Srpske za interes BiH, saznat ćete iz histeričnih i nebuloznih istupa protagonista SDA, SNSD-a i DF-a.

Danijal Hadžović. Avaz

Ipak, nije da u odnosu s takvim hohštaplerima Šmit djeluje imalo spretno. Njegov posljednji potez primjer je političkog amaterizma. Nekoliko dana nakon što je Dodik najavio da će ga uhapsiti (pa porekao) Šmit je najavio dolazak u Banju Luku i sastanak s nizom političara. Opozicija, uvjetovana nacionalističkim putem koji im trasira Dodik, odbila je da se sastane sa Šmitom, pa je sastanak trebao spasti samo na potpredsjednike ovog entiteta Ćamila Durakovića i Davora Pranjića. Ipak, Šmit je odlučio otkazati ovu posjetu.

Dodik je proslavio veliku pobjedu, pa može pred Srbima ponovo glumiti velikog baju koji je zastrašio visokog predstavnika, dok je SDfA otvorila paljbu optužujući visokog predstavnika da se boji laktaškog vožda, dok istovremeno trenira strogoću nad Bošnjacima.

I uistinu, ovo je samo jedan u nizu neodlučnih, polovičnih, nesigurnih poteza Šmita koji otvaraju pitanje koliko se on ozbiljno snalazi u svojoj ulozi i kolika je njegova stvarna moć u praksi. Stoga, krajnje je vrijeme da Šmit svoju poziciju počne obnašati daleko odlučnije i snažnije nego što je to do sada bio slučaj i pokaže ko je stvarni gazda u ovoj zemlji. Osim ako on zaista nema moć gazde, a u tom smo ga slučaju nagrabusili.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.