KOMENTAR DANA

Utrka s preponama

Većini političara u BiH tamo se pretjerano ne žuri, jer lijepo im je ovako

Članstvo u EU za BiH je strateški cilj. AP

Alen Bajramovic

16.12.2023

Nema više neutralnih, mapa svijeta kroji se po do jučer nezamislivim šavovima, ratovi, posebno onaj na istoku Evrope, čovječanstvo mijenjaju iz temelja, a mali i nejaki, pa i jači i bogatiji, traže kišobran koji bi im garantirao sigurnost od onoga što nas tek čeka. Na vjetrometini niko ne želi ostati, pa se do cilja nastoji stići i prečicama.

Državama na Balkanu Evropska unija je jedan od njih. Članstvo u EU za BiH je strateški cilj, jer samo u EU pravdu, bolji život i sigurnost pronalaze i stotine hiljada građana koji ovdje više nisu mogli čekati da Evropa dođe njima. Većini političara u BiH tamo se pretjerano ne žuri, jer lijepo im je ovako, ali čak ni oni, dok se nadmudruju o detaljima, Brisel kao krajnju adresu više ne dovode u pitanje.

Jednima presušuju budžeti, a evropski fondovi i obećana pomoć nadohvat ruke, drugi, čini se, shvataju da moramo, jer EU nema alternativu, a vremena nemamo mnogo. U godini koju ispraćamo ugledasmo napredak. Nama pužev i jedva uočljiv, ali, po reakcijama iz Evrope, veoma važan korak.

Dok prijateljske zemlje, parlamentarci, međunarodni zvaničnici, prijatelji u Evropi nastoje da u šumi propisa, različitih stavova i lobiranja BiH otvaranjem pregovora dobije taj potrebni vjetar u leđa, pred lidere EU i 27 zemalja članica izađe predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i udari po nama, pa i to malo - pomnoži s nulom. 

Alen Bajramović. Avaz

Političar za čijeg mandata u Predsjedništvu BiH djeca postaju punoljetna, a vrlo teško se sjetiti nečeg korisnog što ostavlja iza sebe, na Samitu EU – zapadni Balkan kazao je da ni dodjela kandidatskog statusa BiH nije imala nikakve veze s ispunjavanjem preuzetih obaveza.

Na iznenađenje prisutnih, koji takve kritike na račun vlastite države i njenih institucija od predsjedavajućeg Predsjedništva nisu očekivali, Komšić je dokazivao nefunkcionalnost BiH, zvanično tražio da 14 prioriteta na evropskom putu ostane dio zvanične politike EU prema BiH, a čak je pokušao ismijati i nedavni sastanak predstavnika Evropske komisije sa zvaničnicima iz BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.